Visa allastudier.se som: Mobil

Logistik och transportledning

Yrgo
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Göteborg
300 yh-poäng
Heltid
Klassrum
Startdatum: 2021-09-01 - Göteborg
Yrgo

Logistik och transportledning

Transportledarens arbete går ut på att planera transporter så att de blir så effektiva och lönsamma som möjligt. Transportledare kan arbeta på transport- och speditionsföretag, på distributionsavdelningar eller hos tillverkande industriföretag. I rollen ingår mycket kontakt med kunder och yrkesförare. Transportledare har en arbetsledande roll.

Utbildningen ger de praktiska och teoretiska kunskaper som behövs i arbetsledande position inom branschen. Logistik, transportekonomi, transporträtt och kännedom om transportbranschens villkor varvas med datorövningar i transportplanering. Det ingår även kontinuerliga besök på ledande företag i branschen, samt gästföreläsningar av aktiva transportledare.

Under utbildningen lär du dig att planera och samordna transportuppdrag med hjälp av planeringssystem samt att utföra lönsamhetsberäkningar. Du tränar upp din kommunikationsförmåga och lär dig förhandlingsteknik.

Utbildningen ger dig yrkesspecifik kompetens för befattningar med kvalificerade uppgifter inom transport- och logistikområdet som transportledare och trafikplanerare.
Yrkesroller som denna utbildning leder till är bland annat transportledare, transportplanerare, transportsamordnare och logistiker.

En tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik, så kallad LIA (Lärande i Arbete). LIA är fördelaktigt för alla parter. Som studerande får du prova på speditionsbranschen och får möjlighet att fundera på alternativa framtida arbetsgivare. Du får tillämpa de teoretiska kunskaperna i praktiskt arbete, vilket ger mycket stora möjligheter att efter avslutad utbildning gå direkt in i arbete.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Förutom detta ställs följande krav:

Kurser:

Handels- och administrationsprogrammet

  • Logistik 1, 100p
  • Transport och spedition, 100p
  • Logistik 2 100p

ELLER

Yrkeserfarenhet

Omfattning och längd:

2 år heltid

Typ av yrkeserfarenhet:

Yrkeserfarenhet inom logistik- och transportplaneringsområdet.

Denna längre yrkeserfarenhet (minst 2 år) inom logistik/transportplaneringsområdet kan ersätta kravet på särskilda förkunskaper från gymnasieskolans Logistik 1, Logistik 2 samt Transporter och spedition.

Yrgo

Yrgo

Yrgo - högre yrkesutbildning

Yrgo anordnar utbildningar för dig som vill skaffa dig ett yrke, för dig som vill byta yrke och för dig som vill fördjupa dig i ett yrke. Varje år utbildar sig cirka 1 700 personer hos oss och våra studerande är,...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Logistik och transportledning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: