Så lyckas du med uppsatsen!
27 sep 2021

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”.

1. Börja!
Kom igång med uppsatsen så fort som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det och desto större risk för att du aldrig blir klar. När hjulen väl är i rullning kommer det att kännas lättare.

2. Planera.
Börja med att göra upp en plan för resten av uppsatsarbetet. Det minskar risken för att arbetet ska dra ut på tiden och lindrar dessutom stressen eftersom du får en bra överblick över processen.

3. Belöna dig själv.
Planera in en belöning åt dig själv när uppsatsen är klar. Det gör att du har något att se fram emot och dessutom håller det humöret uppe de dagar då arbetet tar emot.

4. Skapa en yttre press på dig själv.
Exempelvis kan du ge en person som du litar på 500 kronor i början av uppsatsarbetet och för varje vecka din uppsats drar över deadline får personen behålla en femtiolapp.

5. Inse att uppsatsen aldrig kommer att bli perfekt.
Orimligt höga krav leder bara till att kreativiteten hämmas och att uppsatsen aldrig blir klar.

6. Sätt uppsatsen i perspektiv.
Den är viktig, men det finns annat i livet som är viktigt också. Hur betydelsefull kommer uppsatsen att vara för dig om ett år? Fem år?

7. Se till att göra något på uppsatsen varje dag.
Efter cirka 21 dagar har det blivit en vana och då går mycket av arbetet av sig självt.

8. Skapa rutiner.
Försök att arbeta på ungefär samma tider varje dag. Att skapa goda vanor är något av det bästa du kan göra för att öka din produktivitet och få mer gjort.

9. Starta uppsatsgrupp.
Starta en uppsatsgrupp där ni diskuterar era arbeten och ger er själva uppgifter mellan varje träff. Det gör att du skapar du en yttre press på dig själv att leverera och får stöd och uppmuntran från andra i samma situation.

10. Avsluta varje dags arbetspass med något lustfyllt.
Det gör att du kommer att minnas den känslan dagen därpå, vilket gör det lättare att komma igång.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Läkare mot alla odds

Som ung underläkare och deltagare i Kanal 5:s ”Unga läkare” har Elly Reynolds kommit en bra bit i sin läkarkarriär. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. Sökfunktion: Hitta din läkarutbildning Läs mer: Läkarutbildning utomlands Elly Reynolds, 31, har trotsat sina egna förutsättningar. Som ett av sex barn i en arbetarfamilj med invandrade föräldrar hade hon en fattig uppväxt, i Rågsved utanf ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår. Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt. Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case ...
Läs mer