Visa allastudier.se som: Mobil

Valde du fel utbildning?

När utbildningen känns fel kan det vara svårt att veta vad man som osäker student ska göra. Hoppa av eller kämpa på? AllaStudier hjälper dig ta rätt beslut.

Utbildningar som låter roliga och intressanta på pappret motsvarar inte alltid förväntningarna. När Paulina Rautio började på civilingenjörsprogrammet i informations- och kommunikationsteknik på Lunds tekniska högskola visste hon inte att det skulle innebära så mycket programmering och matematik. Det passade inte henne, så efter en tids funderande beslöt hon sig för att hoppa av och flytta hem till Göteborg igen.

– Jag har studieuppehåll, men jag vet nästan säkert att jag ska försöka börja på någon internationell utbildning nästa höst i stället. Språk känns väldigt rätt, säger Paulina.

Att hoppa av utbildningen var ett svårt beslut.

– Men jag halkade efter och det blev så tungt. När jag funderade på att hoppa av var det också svårt att veta om jag skulle plugga till nästa tenta eller inte.

Paulina berättar att hon hade haft en viss press på sig att hon skulle bli civilingenjör. Därför var det också jobbigt att behöva säga till folk att hon slutat på utbildningen.

– Varje gång man börjar ett nytt steg i livet berättar man för alla och är entusiastisk. Då känns det tungt att sedan säga att man hoppat av. Folk kan tro att man är en quitter, en som ger upp lätt.

Paulina tycker att studenter som är osäkra på om deras utbildning är rätt inte ska ta ett förhastat beslut, utan verkligen fundera. För henne var det också till stor hjälp att prata med en studievägledare, som frågade om hennes intressen. Det är också viktigt att analysera om det är just utbildningen som är fel eller om det kanske finns andra faktorer.

– Om man flyttat till en stad för att plugga tar det tid att få vänner. Många kan ju tycka att skolan känns jobbig på grund av det, men man ska inte sluta bara för det.

Läs mer:

Guide: Så väljer du rätt till högskolan

Så hittar du studievägledare

Ylva Rehnberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-15

Fler studenter pluggar vidare

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-22

Här är studenternas drömjobb

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön