utbildning
29 jul 2022

Valde du fel utbildning?

När utbildningen känns fel kan det vara svårt att veta vad man som osäker student ska göra. Hoppa av eller kämpa på? AllaStudier hjälper dig ta rätt beslut.

Utbildningar som låter roliga och intressanta på pappret motsvarar inte alltid förväntningarna. När Paulina Rautio började på civilingenjörsprogrammet i informations- och kommunikationsteknik på Lunds tekniska högskola visste hon inte att det skulle innebära så mycket programmering och matematik. Det passade inte henne, så efter en tids funderande beslöt hon sig för att hoppa av och flytta hem till Göteborg igen.

– Jag har studieuppehåll, men jag vet nästan säkert att jag ska försöka börja på någon internationell utbildning nästa höst i stället. Språk känns väldigt rätt, säger Paulina.

Att hoppa av utbildningen var ett svårt beslut.

– Men jag halkade efter och det blev så tungt. När jag funderade på att hoppa av var det också svårt att veta om jag skulle plugga till nästa tenta eller inte.

Paulina berättar att hon hade haft en viss press på sig att hon skulle bli civilingenjör. Därför var det också jobbigt att behöva säga till folk att hon slutat på utbildningen.

– Varje gång man börjar ett nytt steg i livet berättar man för alla och är entusiastisk. Då känns det tungt att sedan säga att man hoppat av. Folk kan tro att man är en quitter, en som ger upp lätt.

Paulina tycker att studenter som är osäkra på om deras utbildning är rätt inte ska ta ett förhastat beslut, utan verkligen fundera. För henne var det också till stor hjälp att prata med en studievägledare, som frågade om hennes intressen. Det är också viktigt att analysera om det är just utbildningen som är fel eller om det kanske finns andra faktorer.

– Om man flyttat till en stad för att plugga tar det tid att få vänner. Många kan ju tycka att skolan känns jobbig på grund av det, men man ska inte sluta bara för det.

Hitta din utbildning

Senast uppdaterad: 29 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket. Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår. Vissa lärosäten har också nationer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon vill inspirera andra unga tjejer

Hon har arbetat och studerat i Italien och Frankrike, talar fyra språk flytande och har redan landat drömjobbet. Nu kan Klaudyna Augler, 23, även lägga till titeln "Female of the Year" i sitt CV. – Det betyder otroligt mycket. Personligen så blir det ju en flygande start på min karriär, säger hon. I kväll mottar Kaludyna Augler, 23 det prestigefyllda stipendiet Female Economist of the Year i en of ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför valde han kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer