Visa allastudier.se som: Mobil
Studentekonomi

Studentekonomi

Som fattig student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta.

Studiemedel

Du har rätt till studiemedel när du studerar. Studiemedlet består av bidrag, lån och kan ibland också bestå av olika tillägg. Hur mycket lån du vill ta bestämmer du själv.

Belopp

Heltidsstudier (4 veckor 100%)

Bidrag 2 870 kr
Lån 6 184 kr
Totalt 9 004 kr

Deltidstudier (4 veckor 50 %)

Bidrag 1 400 kr
Lån 3 108 kr
Totalt 4 508 kr

Tillägg

Du kan få extra tilläggsbidrag och merkostnadslån beroende på din individuella situation. Det kan bero på om du har barn, om du har dubbel bosättning, om du har höga resekostnader osv.

CSN:s info för dig som har barn

CSN:s info för dig som har extra kostnader

CSN:S info för dig som har arbetat tidigare

Är du utländsk medborgare gäller särskilda regler.

CSN:s regler för studiestöd  för utländska medborgare.

Fribeloppet

Som student i Sverige får du ha inkomster upp till ett visst belopp innan ditt studiemedel minskas. Detta belopp kallas för Fribelopp.

Exempel på inkomster:

 • Deltidsarbete
 • Sommarjobb 
 • Försäljning av aktier
 • Föräldrapenning
 • Sjukpenning

Viktigt att räkna med:

 • Inkomster före skatt
 • Inkomst per kalenderhalvår (1 jan. - 30 juni och 1 juli - 31 dec.)
 • Inkomster från såväl Sverige som utlandet.
 • När du fick dina inkomster, inte när du tjänade in dem.
 • Överskottet i inkomstlagen enligt skatteverkets bestämmelser. Räkna med de avdrag du ska göra.
 • Inkomster av näringsverksamhet och kapital ska fördelas med hälften på varje kalenderhalvår. Du kan fördela större summor över året.

Hur mycket inkomster du får ha beror på hur många veckor under varje kalenderår du studerar. De exakta siffrorna och mer information hittar du på CSNs sida för inkomst och fribelopp

Rabatter

Det finns studentrabatter på en mängd varor och tjänster i Sverige. Det är vanligt att bland annat kollektivtrafik, tidningar och caféer erbjuder rabatter eller har särskilda erbjudanden för studenter. Att fråga efter studentpriser lönar sig ofta.

Nationella rabatter:

 • SJ
 • SAS
 • Tidningar
 • Hotell
 • Fackförbund mm

Lokala rabatter:

 • Caféer
 • Restauranger
 • Kollektivtrafik
 • Frisörer
 • Gym
 • Golf

Här hittar du några sammanställningar av studentrabatter:

Studentkortet.se
Studentnytta.se

Studentrabatter.se
Mecenat.se

Bostäder

På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren.

Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar kök med andra studenter. Andra alternativ är att du bor inneboende eller i en andrahandslägenhet.

Läs mer under kapitlet om studentbostad.

Bostadsbidrag

Om du är 18-28 år gammal kan du få bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1 300 kronor (Försäkringskassan okt 2013). Preliminär beräkning och ansökan gör du hos Försäkringskassan.

Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 41 000 kronor per år. Har du inkomster över 86 720 kronor kan du inte få bostadsbidrag. Som inkomst räknas bland annat lön, ränteinkomster och 80 % av studiebidraget. Meddela Försäkringskassan om alla förändringar som kan innebära lägre bostadsbidrag så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Stipendier

Många högskolor och universitet delar ut utbildningsstipendier till studenter. Kraven för att få ett stipendium kan skifta mycket. Ett vanligt krav är att du ska ha bra betyg men det kan också förekomma att du ska studera en viss inriktning, vara aktiv inom studentlivet eller härstamma från en särskild socken.

Läs mer under kapitlet om stipendier.

Senast uppdaterad: 11 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Lär dig tugget på universitetet

Språket på universitet är långt ifrån vardagligt och för den oinvigde kan det upplevas som rena grekiskan. Men var lugn! – Första intrycket är att det akademiska språket verkar krångligt, men man kommer förvånansvärt snabbt in i det, säger Emelie Andersson, nyutexaminerad universitetsstudent. När Emelie Andersson började kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö för några år sedan anade ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört. Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna. – Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön