Förbereder du dig för att bli polis? Polisutbildningen innehåller flera tester, fysiska som psykologiska, och det gäller att vara förberedd för att prestera på topp. Här delar en föredetta polisstudent med sig av sina bästa tips inför antagningstesterna på Polishögskolan.
Förslag på utbildningar
Kraven för att komma in på Polishögskolan är hårda. Här är det inte endast betygen som avgör utan även din fysik, psykiska lämplighet, erfarenheter och referenser. Låt inte det avskräcka dig från att följa din dröm. Andreas Svahn hade jobbat tio år som journalist och beslutet att söka till Polishögskolan växte fram allteftersom. Han har sökt till Polishögskolan fyra gånger – och kommit in två.
För Andreas krävdes ingen hårdträning för att klara de fysiska testerna.
– Jag kollade upp vad som krävdes och insåg att jag inte behövde ligga i hårdträning, jag var i ganska god form. Du behöver inte vara någon atlet för att klara testerna, däremot behöver du ha en normal fysisk förmåga, säger Andreas.
Så går antagningen till Polishögskolan till idag:
Du söker till polisutbildningen – Ansök på Plikt- och prövningsverkets webbplats.
Behörighetsgranskning – Plikt- och prövningsverket har det övergripande ansvaret för ansökan, urval, selektering och prövning. Universitets- och högskolerådet granskar betyg och omdömen för att kontrollera studiebehörighet och räknar ut meritvärde.
Prövning – Om du går vidare i din ansökan får du en kallelse till prövningen.
Antagning – Om du är godkänd i alla moment i den medicinska och psykologiska prövningen samt i säkerhetsprövningsintervjun får du välja en ledig studieplats och aspirantutbildningsort på någon av de kommande utbildningsstarterna.
Läs mer om antagninsprocessen här
Man hör ofta talas om "grillning"
Andreas var själv mest nervös inför den sista delen av antagningen och upplevde den även som tuffast. Alla testerna görs på Rekryteringsmyndigheten, det som tidigare hette Pliktverket. Testerna innehåller bland annat teoretiska tester, personlighetstester och samtal med psykolog. Intervjudelen är något som de flesta fruktar, och man hör ofta talas om "grillning".
– Ibland var det riktigt tuffa frågor. Jag upplevde det som lättare de senare gångerna, dels för att jag var van vid situationen, dels för att jag var äldre och tryggare i mig själv. Det handlar bara om att svara det man tycker och inte tänka på vad de vill att man ska svara.
Det bästa är att ha lite av varje
Andreas tycker att det är svårt att förbereda sig inför antagningarna. På lång sikt kan man tänka på att skaffa utbildning som har relevans för yrket, till exempel juridik, beteendevetenskap eller kriminologi. Det bästa är att ha lite av varje, snarare än att vara specialist i ett ämne.
Att skaffa sig så mycket allmänbildning man kan och att hänga med i vad som händer i samhället är viktigt för att bli en polis. På intervjuerna under antagningen dyker det också upp en hel del sådana frågor, enligt Andreas.
Intelligenstestet (en del av de teoretiska testerna) är väldigt likt andra intelligenstest.
– Det var väldigt likt det test jag gjorde när jag mönstrade. Det är mycket logik, talserier där man ska fylla i vilket tal som kommer härnäst och hur ett vikt papper ser ut när man vecklar ut det, berättar Andreas.
Intervjun i artikeln är från 2011. Ansökningsprocessen har förändrats sedan Andreas Svahn sökte till polishögskolan. Här kan du läsa mer om hur antagningen till Polisutbildningen ser ut.
Källa: rekryteringsmyndigheten.se och polisen.se