5 fördelar med att plugga på folkhögskola
13 nov 2023

5 fördelar med att plugga på folkhögskola

Vilka fördelar finns det med att plugga på folkhögskola? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. I den här artikeln listar vi fem fördelar med att studera på folkhögskola för att hjälpa dig hitta rätt! 

Folkhögskolor erbjuder utbildningar för dig som vill läsa upp dina betyg, för dig som vill fördjupa dina kunskaper eller för dig som vill läsa en yrkesutbildning. Oavsett vad du är intresserad av kan folkhögskolor erbjuda flera olika utbildningar och kurser inom många olika områden. Låter det som något för dig? I listan nedan har vi samlat fördelarna med att plugga på en folkhögskola. 

Hitta en folkhögskoleutbildning här

1. Stora möjligheter att påverka din utbildning 💡

Folkhögskolor skiljer sig från andra utbildningsformer på så sätt att de inte är bundna av centralt fastställda kurs- eller läroplaner. Folkhögskolor utgår från dina behov och bedriver ofta utbildningar med gemensamt lärande i grupp. Utbildningen anpassas ofta efter studenternas erfarenheter och förkunskaper, och du har därför stora möjligheter att påverka din utbildning och få extra stöd i dina studier.  

2. Rätt till CSN 💸

Alla folkhögskolor berättigar till studiemedel från CSN. Det innebär att du får ett studiestöd för att kunna studera.  

3. Bo på skolan 🏠

Folkhögskolor erbjuder ofta möjlighet att bo på skolan, på ett så kallat internat. Att både bo och studera på skolan skapar en gemenskap mellan dig och andra studerande. Vissa skolor erbjuder även att du kan ta med dig barn eller husdjur till skolan. 

4. Möjlighet att läsa in grundläggande behörighet 📘

Vill du läsa en utbildning men saknar grundläggande behörighet? På en folkhögskola kan du läsa en allmän kurs för att få grundläggande behörighet eller för att komplettera luckor från grundskola och gymnasium. 

5. Kurser och utbildningar på olika nivåer ⭐

Utöver allmänna kurser kan du även plugga särskilda kurser, för att ytterligare fördjupa dig inom ett område. Det finns också många olika yrkesutbildningar att plugga på en folkhögskola. På en yrkesutbildning kan du utbilda dig till allt från journalist till undersköterska. Folkhögskolor erbjuder helt enkelt något för alla! 

Hitta en folkhögskoleutbildning här

Senast uppdaterad: 13 nov 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Konstnären med en galen idé

Mikael Genberg är konstnär och visionär med en absurt naiv tanke, som faktiskt kommer att bli verklighet i framtiden. I alla fall om vi får tro honom. ­– Hej, jag heter Mikael Genberg och jag vill sätta en röd stuga med vita knutar på månen. Vi satsar på en månlandning 2012. – Min personliga målsättning är ganska enkel. Tänk att kunna kliva ut själv på en äng och titta upp mot en stjärnklar himme ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Folkhögskola: En friare studieform

På folkhögskola pluggar man lite mer på sina egna villkor.

Läs mer