Sök utbildning 👉

Trainee

Är du nyexad och siktar mot att bli chef? Som trainee lär du känna hela företaget och får en perfekt start på karriären. Här hjälper vi dig hitta traineeprogram och ger tips inför ansökan till traineeprogrammet.

Vad är ett traineeprogram?

Ett traineeprogram är en form av internutbildning som finns på vissa företag, och som brukar erbjudas några få noggrant utvalda nybakade studenter. Tanken är att de som deltar i traineeprogrammen så småningom ska ta över olika nyckelpositioner i verksamheten, och ett traineeprogram är därför ofta en direkt inkörsport till de verkliga toppjobben på ett företag.

Ett traineeprogram brukar vara mellan ett och två år långt, och innehålla en mix av teori och praktik.

Under praktikperioderna får du prova på att arbeta inom olika områden på det företag som anställt dig. På så vis får du en ordentlig insyn i hur hela företaget fungerar, och ett kontaktnät som sträcker sig över hela organisationen.

Under teoriperioderna får du lära dig mer om branschen, hur företaget är uppbyggt, hur de olika verksamhetsområdena fungerar m.m. I teoridelen brukar det också ingå kurser i exempelvis presentationsteknik, förhandlingsteknik, projektledning och ledarskap.

Fördelar

Att inleda sin yrkesbana som trainee har många fördelar:

1) Att börja en anställning genom att praktisera på flera olika avdelningar ger en unik möjlighet att lära känna hela företaget. Du får se hur allt hänger ihop och skaffar dig en överblick som inte hade varit möjlig annars.

2) Genom att prova på olika arbetsuppgifter i olika delar av verksamheten ökar du dina möjligheter att senare hamna "rätt" i organisationen. Efter traineetiden då du varit runt på olika enheter är det självklart lättare att veta var du trivs och passar bäst.

3) Genom traineeprogrammet bygger du upp ett stort nätverk med kontakter i hela företaget, och du kommer även att knyta viktiga kontakter med olika chefer. Till skillnad från andra anställda brukar man som trainee nämligen få vara med på både formella och mer informella möten och träffar med företagets nyckelpersoner.

4) Som trainee är det vanligt att man får en mentor, ofta någon i företagsledningen. Tanken är att mentorn ska fungera som bollplank och stöd under hela traineetiden.

Allt detta tillsammans gör att du som trainee i regel kan avancera fortare inom företaget, och chansen att så småningom få en ledande position är klart större än om du börjar som vanlig anställd.

Hitta traineeprogram

Om du är intresserad av att börja som trainee på ett speciellt företag är det bästa att gå in direkt på företagets webbplats och se om det finns någon information om traineeprogram där.

Att gå på arbetsmarknadsdagar är ett annat sätt att skaffa information om traineeprogram hos olika arbetsgivare.

Ansökan

En traineetjänst söker du precis som vilket jobb som helst. Ansökan ska bestå av ett personligt brev och en CV eller meritförteckning, plus eventuellt kopior på betyg, examensbevis, arbetsintyg, rekommendationsbrev m.m. Ring och fråga den som är ansvarig för traineeprogrammet vilka papper du ska skicka med.

Om du söker traineetjänster på flera olika företag gäller det att anpassa ansökan till varje enskilt jobb. Ta reda på så mycket du kan om arbetsgivaren och använd uppgifterna för att skräddarsy din ansökan. Se till att betona egenskaper och meriter du har, och som du tror att den aktuella arbetsgivaren är intresserad av!

Tips inför ansökan till traineeplats

Traineeguiden och Adecco har satt ihop följande tips till dig som vill söka en  traineetjänst:

  • Tänk igenom vad du vill få ut av traineeprogrammet och ta reda på vad som kommer att krävas av dig.
  • Vad är syftet med traineeprogrammet och vilken tjänst får du efter avslutat program.
  • Schema och upplägg över programmet ska finnas färdigt att ta del av när det finns möjlighet att söka programmet. Gå igenom dessa noggrant.
  • Var inte rädd för att lämna din eventuella nisch – traineeprogram kan ofta ge möjlighet att prova ett nytt område inom ett visst företag eller en helt ny bransch.
  • Jobba med ditt CV. Var tydlig och ge konkreta exempel. Håll CV och brev kort, max 1 sida per dokument.
  • Skicka inga standardbrev, rekryterarna märker att ansökan inte är unik. Motivera varför du vill ha tjänsten.
  • Ofta står det en kompetensbeskrivning i annonsen, ge exempel på varför du har den erfarenheten eller egenskaperna som efterfrågas.
  • Slå en signal för att göra dig påmind, skapa kontakt och visa intresse, men tänk ut någon konkret fråga.
  • Kontrollera löneavtalet. Om lönen är provisionsbaserad bör du ifrågasätta om det rör sig om ett traineeprogram.
  • Gå igenom bloggar eller eventuella kontakter som kan ge information om vad tidigare traineer har tyckt om företaget i fråga. Du kanske till och med känner någon som gått programmet?

Källa:  Traineeguiden.se

Anställningsvillkor

Anställningsformen för traineer varierar. Det vanligaste är att man redan från början erbjuds en tillsvidareanställning, men vissa företag erbjuder istället en projektanställning eller någon annan form av tillfällig anställning så länge traineeprogrammet varar. Efter traineetiden får man sedan söka lediga tjänster om och när det dyker upp några sådana.

Om en arbetsgivare inte erbjuder fast anställning från början bör du kolla upp hur möjligheterna för vidare anställning ser ut innan du tackar ja till programmet. Ta reda på hur det gått för tidigare traineer, och se upp för företag som bara använder traineeprogram som förevändning för att locka till sig billig arbetskraft under en kortare period!

Lön

Som trainee bör du ha samma ingångslön som andra nyanställda med motsvarande utbildningsbakgrund. Vissa arbetsgivare kan hävda att du som trainee ska ha en lägre lön eftersom traineetiden egentligen är en utbildningstid, men kom ihåg att det kan vara svårt att höja lönen efter programmet om du gått in för lågt. Se därför till att redan från början få en lön som du är nöjd med.

Traineeplatsernas mest eftersökta utbildningar

Ekonomutbildningar

Ingenjörsutbildningar

Juristutbildningar

Systemvetarutbildningar


Annonser