25 sep 2015

7 saker att INTE göra på jobbintervjun

Frisyren är fixad, byxorna är strukna och nervositeten är under kontroll med hjälp av andningsövningar. Men ropa inte hej än. Vi listar de värsta misstagen du kan göra på arbetsintervjun.

1) Komma försent

Det här är inte rätt tillfälle att fastna i ett onlinespel eller testa en ny promenadväg. Att ringa din potentiella arbetsgivare från en stubbe i skogen och fråga om hon eller han kan försöka lokalisera dig på Google Maps ger inte ett gott intryck. Ha två väckarklockor och en tjatig närstående till hands om du är en obotlig tidsoptimist.

2) Verka desperat

Har du varit arbetslös ett tag kan det vara svårt att inte verka desperat efter jobb. Men som så ofta i livet är det bättre att spela svårfångad. Lyft fram vad företaget tjänar på att anställa dig, och nämn inte att du själv ser fram emot ett par hela strumpor.

3) Vara oförberedd

Tänk noga igenom varför du söker tjänsten i fråga, hur du ska presentera dig själv på ett fördelaktigt sätt och vilka frågor som kan tänkas komma upp under intervjun. Annars kanske du sitter där med tunghäfta eller råkar hålla en monolog om sorgen efter din avlidna hamster.

4) Ha dålig koll på tjänsten

Gör research om arbetsplatsen du söker till, men också om den specifika tjänsten du är ute efter. Det kommer att märkas om du inte har koll på vad jobbet innebär. Skräckscenariot om du söker många jobb är att du börjar blanda ihop dem, vilket bör undvikas till varje pris.

5) Verka oengagerad

En jobbintervju är en smal balansgång. Du vill inte verka speedad och hypernervös, men definitivt inte blasé heller. Låt entusiasmen lysa igenom och ställ många smarta frågor.

6) Överdriva din kompetens

Naturligtvis ska du lyfta fram dina bästa egenskaper, men det är lätt att gå lite för långt och råka utnämna sig själv till nästa Messias. Gör bilden mer nyanserad genom att också nämna en eller två sämre egenskaper. Om du berättar om när du räddade fem småbarn ur en brinnande byggnad, var noga med att påpeka att det sjätte kröp ut för egen maskin.

7) Ha en olämplig utstyrsel

Tona ner din stil en aning. En tröja med texten ”Warning! This bitch bites!” tar ohjälpligt fokus från dina meriter. Förutom möjligen om du söker jobb på en kennel.

Källa: Shortcut.nu, Campus.se, Metrojobb.se.

Lisa Eriksson
Senast uppdaterad: 25 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Unga vill helst till Google

Google, Ikea och Volvo i topp när unga talanger rankar de mest attraktiva arbetsgivarna. Nätjätten Google håller ett stadigt grepp om titeln som den mest idealiska arbetsgivaren inom både teknik- och IT-området, men hamnar ”bara” på tredje plats på ekonomernas lista. Det visar marknadsföringsföretaget Universums årliga undersökning där landets unga, yrkesverksamma akademiker får svara på vilka för ...
Läs mer