Sök utbildning 👉

El- och energiprogrammet

Är du tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt, riktar sig el- och energiprogrammet till dig.

Du lär dig om tillverkning och installation av el-, energi- och vattensystem. Du läser dessutom ämnen som datorteknik, elektromekanik och mekatronik. El- och energiprogrammet finns i följande fyra inriktningar:

  • Automation 
    Planering, installation och drift av automatiserade produktionssystem, det får du lära dig om du väljer automation, där maskiner står i fokus.
  • Dator- och kommunikationsteknik
    Lutar du mer åt datahållet kan du lära dig att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.
  • Elteknik
    Allt som har med el att göra, från stadens elnät, till larm och tv-nät, kommer du bemästra om du väljer att läsa elteknik.
  • Energiteknik Tänker du grönt och vill jobba med miljö, kan energiteknik passa dig utmärkt. Här lär du dig om det tekniska inom energi, miljö och vatten.

Ljudtekniker

Jobb du kan få efter examen:

Ljudtekniker
medellön: 30 900 kr
Om du har ett intresse för musik och teknik är ljudtekniker yrket för dig. En ljudtekniker kan jobba med allt från teater till radio, konserter till studio.

Datatekniker
medellön: 32 100 kr
Vill du jobba både med data och med människor? Som datatekniker kan du till exempel syssla med support och service, eller lära andra nya program. 

Elektriker
medellön: 25 800 kr
Gillar du el? Tur det, utan dig skulle samhället stå still. Är du noggrann och problemlösande kan elektriker vara yrket för dig.
Utbildningar till elektriker

Automationstekniker
medellön: 27 300 kr
Robotar styr allt mer i våra industrier. Men för att detta ska funka behövs automationstekniker, det vill säga någon som monterar och sköter om robotarna.

Jag går programmet nu

Filip Lundqvist är 18 år och läser el- och energiprogrammet på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping. Han älskar att tjäna pengar och drömjobbet är fastighetsmäklare eller ingenjör.

Varför valde du att läsa el- och energiprogrammet?

– Jag visste om de goda möjligheterna att få jobb efter skolan, samtidigt som jag också får kompetens och erfarenhet för att kunna plugga vidare på till exempel högskola.   

Vad är det bästa med din utbildning?

Jag tycker om blandningen mellan teori och praktik. Vi får alltid en teoretisk bakgrund till det praktiska jobbet vi gör.  

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa el- och energiprogrammet?

– Jag tycker att man ska vara praktiskt lagd och framför allt, man får inte vara skoltrött.  

Så säger läraren

Stefan Bräutigam är lärare på el- och energiprogrammet, Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.

Vilka är styrkorna i el- och energiprogrammet?

– Det är en bred utbildning som ger stora möjligheter, både till arbete och till vidareutbildning efter studenten, inom ett intressant yrkesområde.   

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

– Man ska ha ett intresse för teknik i både teori och praktik, vara praktiskt lagd och kunna arbeta med händerna samt ha social kompetens nog för att kunna jobba i grupp.


Annonser