Visa allastudier.se som: Mobil
Läs upp dina mattebetyg

Så läser du upp dina betyg i matte

Om du läser upp dina betyg i matematik så kan det innebära en ny chans i livet. Kanske siktar du på att komma in på en högre utbildning och en ny karriär. Då  kan en ny behörighet eller ett högre betyg vara medlet som tar dig till målet.  

5 tips för att lyckas läsa upp mattebetygen 

Det kan vara en spännande och utmanande process att läsa upp sina  matematikbetyg. Så det kan vara bra att stanna upp och fundera igenom sin strategi för att lyckas innan du påbörjar dina studier.    

1. Följ den röda tråden

Matematik är en vetenskap som bygger på att ett begrepp hänger ihop med ett  annat begrepp o.s.v. Om du exempelvis ska lösa ekvationer så behöver du kunna räkna med tal, förstå likheter, grundläggande algebra och bråkräkning. Så varje gång du läser ett nytt område så kan det vara bra att stanna upp och fundera på vilka begrepp som det här nya området bygger vidare på. På det viset ger du dig en tryggare grund. Ju tryggare du är med grunderna desto bättre kommer du också att bli på problemlösning av svårare uppgifter.

2. Gör fel, gör om och gör (mer) rätt 

När du pluggar matematik kan det vara lätt att oroa sig för att göra fel. Det ska du inte vara. Därför är det viktigt att sluta känna sig dum om det blir fel. Tänk istället att felet kan hjälpa dig att förstå uppgiften framför dig på ett ännu bättre sätt.

3. Våga ta hjälp

Att ta hjälp av andra är ett alldeles utmärkt sätt att lyckas med sina studier. Om du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig så finns massor av bra mattehjälp i digital form. Ett exempel på en sådan tjänst är ​Matematikvideo.se som har videos, fördjupande texter och massor övningar med fullständiga förklaringar.  

4. Följa andras lösningar 

Att lära sig matematik är ofta att förstå ett begrepp eller någon teori först. Sedan  måste den förståelsen omsättas i praktisk problemlösning. D.v.s. att använda teorin för att lösa problem. Ett bra sätt att komma igång med att lösa uppgifter är att följa andras lösningar. Då kan du följa någon annans fotspår som redan har hittat ett sätt att lösa en liknande svår uppgift.

5. Sätt mål och ha en plan för när du kör fast 

Som med alla utmanande projekt så kommer du säkert att köra fast på vägen. Det kan kännas jobbigt och nedslående att fastna, särskilt om det händer ofta. Så förutom att ofta fråga om hjälp så kan det vara bra att ha en plan för när du fastnar. Ställ frågor till dig själv:

  • Vad har jag missat?
  • Vem/Var kan jag ta hjälp?
  • Vilket begrepp bygger det här området på?  

I den här processen är det också viktigt att du ger dig själv tillräckligt med tid. Det kan vara oerhört stressande att börja plugga kvällen innan provet. Försök istället börja i god tid. Det är nämligen så att din hjärna behandlar och löser problem när du sover eller vilar. Då ger du dig själv större chans att lyckas.  

Viktigt om behörighet, prövning och meritpoäng 

Att läsa upp betyget i matematik kan innebära en rad olika saker. Det kan  innebära ett högre betyg i en kurs du redan klarat av. Det kan också betyda att  du läser en helt ny kurs för att få en bredare behörighet. Kortfattat finns följande sätt att läsa upp betygen i matematik 

  • En ny behörighet​: Om du inte har läst Matematik 3b eller 3c som krävs för att komma in på en viss utbildning så behöver du läsa upp din behörighet. Det innebär att du lägger till en behörighet i din redan befintliga behörighet.  
  • Meritpoäng​:​ ​Du kan också läsa en ny kurs för att höja dina meritpoäng. Matematik är ett av de ämnen som ger meritpoäng och därmed ger dig större möjlighet att komma in på en utbildning.  
  • Prövning av betyg​: Om du vill höja ditt medelbetyg så kan du göra en prövning. Det innebär att du anmäler dig för att skriva ett prov i en matematikkurs du redan har läst. Om du klarar av den bättre än ditt tidigare betyg så höjs ditt medelbetyg. 

Artikeln är ett gästinlägg skriver av Matematikvideo.se

Senast uppdaterad: 19 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Effektiva spartips för en bättre studentekonomi

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg men den är också förknippad med en tajtare budget. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att sänka sina omkostnader i vardagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Så glänser du på presentationen

Ett prov, seminarieuppgift eller grupparbete avslutas ibland med en muntlig presentation. Men… hur ska jag göra då? Vi har pratat med en expert. Varje dag träffar Sonja Entzenberg studenter som behöver hjälp med sina muntliga presentationer. Hon är föreståndare för språkverkstaden vid Uppsala universitet, där studenter får handledning i muntlig och skriftlig framställning.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön