Sök utbildning 👉

"Alla kan inte bli akademiker"

Nyamko Sabuni har pluggat både juridik och kommunikation. Idag är hon en av landets mäktigaste inom utbildningsvärlden.

Vi träffar Nyamko Sabuni precis efter hennes anförande på Kompetensgalan i Stockholm. Hon blev på scen intervjuad av moderator André Pops om sin karriär. Och det faktum att många verkar vara lite rädda för henne.

– Jag är egentligen liten och snäll, men väldigt bestämd i mina åsikter. Jag får ofta höra att det är få som vågar ifrågasätta när jag säger något, säger Nyamko Sabuni och ler.

Hon beskriver sig själv som en nyfiken och otålig ”görare” som har svårt för förvaltning och detaljer. Hon är orädd och drivs av att ge sig in i situationer för att ställa saker och ting till rätta, och det var faktiskt den drivkraften som en gång avgjorde att hon blev politiker.

– Jag ville absolut inte bli politiker när jag var ung. Jag förknippade politiken med att min pappa fängslades som motståndspolitiker i diktaturens Kongo. Men efter gymnasiet märkte jag hur vänner diskriminerades på grund av sin hudfärg eller etnicitet. Den avgörande händelsen var när nynazister brutalt mördade en flykting i Klippan. Då kände jag att jag ville få inflytande över utvecklingen i samhället, säger hon.

Nyamko Sabuni kom till Sverige från Burundi som tolvåring och växte upp i Kungsängen. Efter gymnasiet studerade hon migrationspolitik, juridik och information och kommunikation. Därefter började hon arbeta på en kommunikationsbyrå, men när hon 2002 blev invald i riksdagen tog hon tjänstledigt. Två år senare valdes hon också in i Folkpartiets partistyre. Idag arbetar den förut så ofrivilliga politikern som både jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Nyamko Sabunis intresse för frågor om näringsliv, utbildning, jämställdhet och integrationspolitik skiner igenom under intervjun och hon ger en problemorienterad syn på klimatet i den svenska utbildningsmiljön och arbetsmarknaden. Trots att många basunerar ut att möjligheterna är oändliga menar Nyamko att det aldrig har varit svårare att ta sig in på arbetsmarknaden än idag.

– De ökade valmöjligheterna skapar en stress hos unga människor, säger hon och fortsätter.

– Utmaningen för oss politiker är att lyfta upp och identifiera problemen och försöka lösa dem. Jag väljer att fokusera på problemen och inte det som fungerar.

En en av de stora förändringarna som Nyamko förespråkar för att förenkla för unga människor att ta sig in på arbetsmarknaden handlar om att lyfta fram praktiska egenskaper och förändra det gängse synsättet inom svensk utbildning.

– Alla ska inte bli akademiker, fastslår Nyamko Sabuni utmanande och fortsätter:

– Vår skola har inte varit tillräckligt effektiv när det gäller att erbjuda de praktiskt lagda rätta förutsättningarna. Vi måste förändra skolan. Generellt sett har skolan för låga förväntningar på eleverna. Vi människor presterar efter de förväntningar som ställs på oss och om förväntningarna är låga blir resultatet därefter.

Apropå förväntningar innebär Nyamko Sabunis eget arbete många sådana. Kanske är det också därför hon är så driftig? För att få energi att jobba med så många olika frågor samtidigt samlar hon kraft genom att umgås med familj och vänner. Dessutom trivs hon idag mycket bra med sitt jobb som politiker.

– Just nu har jag ett oerhört spännande och hedersfullt uppdrag. Jag ser fram emot att fortsätta driva på för ökad jämställdhet och stärka kvaliteten i förskolan och vuxenutbildningen. Det finns alltid nya utmaningar som följer.

En dag i livet med Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni arbetar med många olika politiska områden, så det är egentligen omöjligt att beskriva en typisk arbetsdag. Sådana finns nämligen inte för henne.

09.00 Just denna onsdag i mars började arbetsdagen med en invigning av GenusFokus forskarstafett på Kulturhuset i Stockholm, vilket förstås kräver en del förberedelser.

12.00 Klockan tolv är det dags för lunch.

13.00 Efter lunchen var det möte, eller en så kallad ”hearing”, med anordnare av Yrkeshögskoleutbildningar för att försöka utveckla arbetet mellan utbildare och regeringen.

14.00 En intervju med SvD följdes av en intervju på Kompetensgalan och efterföljande samtal med Metro Karriär.

17.30 Efter jobbet står barnhämtning och tid med familjen på schemat. Sedan förbereder hon sig för nästa dag när barnen har somnat.

Christian Albinsson / Josefin Lindberg


Annonser