28 okt 2021

10 frågor och svar om Komvux

Går det att höja sina redan godkända betyg? Kostar det något? Och hur många poäng kan jag läsa samtidigt? Här är svaren på dina vanligaste frågor om Komvux!

Jag vill läsa på Komvux, vart vänder jag mig?
Det finns många kommuner samt privata aktörer som erbjuder gymnasiala vuxenutbildningar. På allastudier.se kan du se vilka som finns i din närhet. 

Sök bland alla Komvux-utbildningar 

Kan jag läsa en Komvuxutbildning för att höja mina gymnasiebetyg?
Nej, det går inte – men det finns ett kryphål. Prövning kallas lösningen som innebär att du pluggar enligt kursplan, med twisten att du är din egen lärare. Sedan tentar du av utbildningen, oftast både skriftligt och muntligt. Får du ett högre betyg än du tidigare haft räknas det in i ditt jämförelsetal. 

Kostar prövningen något?
Ja, men aldrig mer än 500 kronor per tenta. Om du slutfört din gymnasieutbildning och har ett examensbevis eller studiebevis från 2020 eller 2021 får inte avgiften överstiga 150kr från och med 17 juli 2021. Detta gäller för ett prövningstillfälle per kurs. 

När är sista ansökningsdag till Komvux?
Söker du en grundläggande kurs finns ingen sista ansökningsdag, du söker när du vill och studierna startar så snart en ledig plats öppnas upp. När det kommer till gymnasiala kurser och kurspaket är sista ansökningsdag åtta veckor innan utbildningens start.

Jag har missat sista ansökningsdag, är det kört?
Tyvärr. Restplatser är inte ett fenomen på Komvux, så det är bara att sikta på nästa intag och ägna kommande månader åt annat.

Vad kostar det?
Att läsa kurser på Komvux är helt gratis. Kurslitteratur, pennskrin, pennvässare och turtles-bokpapper betalar du dock ur egen ficka.

Hur många poäng kan jag läsa samtidigt?
Vanligtvis kan du läsa 400 poäng per termin, men det kan variera från kommun till kommun. Så för att vara säker, kontakta din kommun och fråga vad som gäller just där.

När får jag veta om jag har kommit in?
Senast en vecka innan kursstart dimper lappen ner i brevlådan.

Har jag rätt till CSN när jag pluggar på Komvux?
Så länge du läser på minst halvtid har du rätt till studiemedel. Det finns ett gäng olika varianter, vänd dig till CSN för att få koll på dina alternativ.

Kan jag läsa på distans?
Absolut! Många av landets kommuner och privata arrangörer av vuxenutbildningar erbjuder möjligheten att plugga på distans.

Sök bland alla komvuxutbildningar på distans. 

Källa: skolverket

Senast uppdaterad: 28 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Hitta nyckeln till din framtida utbildning

I två dagar slår Kulturhuset i Stockholm upp portarna. Utbildningar från tio kommuner i Stockholmsområdet. Så pluggar du Komvux på distans. Tisdagen och onsdagen 18-19 oktober anordnas Vuxenutbildningsmässan i Kulturhuset i Stockholm. Då kan du träffa utbildare från tio kommuner i Stockholmsområdet. – Syftet är för blivande studerande att träffa anordnare och studie- och yrkesvägledare, säger Cari ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Komvux blev nystarten efter olyckan

När Cecilia Lopes råkade ut för en motorcykelolycka i ettan på gymnasiet förändrades livet. Komvux blev nystarten som gav henne ett nytt yrke. Cecilia Lopes var helt klar över att hennes framtid låg i restaurangbranschen. Med en pappa och farfar som restaurangägare i Portugal var planen att hon skulle jobba där efter att ha avslutat hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.
Läs mer