03 jul 2019

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa
chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson,
analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Hur mycket behöver man tänka på framtida jobb när man väljer gymnasieinriktning?
– Jag förstår att det kan kännas som att man avgör sin framtid när man ska välja till gymnasiet, och det är ett viktigt och stort val. Men det absolut viktigaste är att man går färdigt sin gymnasieutbildning och får ett slutbetyg – det är prio ett oavsett vad du vill göra i framtiden.

Om man vill maximera chansen att få jobb, vilka program ska man satsa på?
– Det vi har sett är att Bygg och anläggning, Fordon och transport, Industritekniska samt Vård och omsorg ger väldigt goda arbetsmöjligheter. Väljer du något av de programmen maximerar du dina möjligheter till jobb. Teknik och Naturvetenskaplig linje är också två väldigt bra program för de som känner sig studiemotiverade.

Vilka jobb kommer det vara störst konkurrens om?
– Det kommer vara stor konkurrens bland vissa av de jobb som endast kräver gymnasieutbildning, till exempel inom handel. Där finns det visserligen många jobb, men också många sökande.

Vilka tips vill du ge eleverna som nu ska välja?
– Läs klart gymnasiet! Om du väljer yrkesförberedande eller studieförberedande program är egentligen sekundärt. Du kan så klart trimma dina odds och möjligheter genom att välja strategiskt. Men gör inte en så stor sak av valet och välj utifrån det du brinner för. Har du intresse för din utbildning kommer du ha större chans att klara av den och få ett slutbetyg, vilket i sin tur kommer ge dig bra chanser på arbetsmarknaden

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Gymnasieutbildningar med spets

Spetsutbildning är för dig som vill satsa extra på ett ämne. Och som vill kunna plugga på högskolan redan på gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Vilket gymnasieprogram passar dig?

Innan du väljer vilken skola du helst vill gå på är det en bra start att ha koll på vilket program som passar dig bäst. Här är en snabbguide över alla nationella program!

Läs mer