Visa allastudier.se som: Mobil

Hantverksprogrammet

Är du intresserad av textil och finsnickeri, eller drömmer om en framtid som florist eller frisör, har du mycket att hämta på Hantverksprogrammet.

Förutom specialkunskaper inom ditt eget ämne får du också lära dig att skapa från idé till färdig produkt, att driva eget och bli en fena på service. Dessa fem inriktningar finns:

Finsnickeri
Mycket materiallära och verktygshantering blir det på denna inriktning. Efteråt kan du arbeta med allt från båtar till stolar.

Florist
Här får du lära dig det mesta om krukväxter och snittblommor, såväl som att skapa vackra blomsterarrangemang till bröllop.

Frisör
Allt från klippteknik till olika behandlingsmetoder, med mycket praktiska moment, det får du lära dig om du väljer frisörsinriktningen.

Textil design

Vill du jobba med kläder, eller kanske med inköp? Textil design är inriktningen för dig där du får lära dig tillverkning, material och verktyg inom sömnad.

Övriga hantverk
Glasblåsare, guldsmed, låssmed, stylist eller tapetserare, alla dessa yrken kan du lära dig om du väljer övriga hantverk.

Hitta ditt hantverksprogram

Jobb du kan få efter examen

Designer
medellön: 29 800 kr

God känsla för färg och form krävs om du vill jobba som designer. Yrket är väldigt brett och du kan specialisera dig på allt från ett visst material till en viss produkt. 

Florist
medellön: 24 400 kr

Konstnärligt arbete men också service och försäljning, det kommer du syssla med som florist. Gröna fingrar är ett måste.
Floristutbildningar

Guldsmed
medellön: 25 500 kr

Vill du tillverka smycken, gillar pilligt arbete och gillar vackra stenar? Då passar du som guldsmed, ett kreativt och fritt yrke med formgivning i fokus.

Glasmästare
medellön: 25 800 kr

Ett yrke som kräver noggrannhet och precision är glasmästare. Då jobbar du bland annat med att skära och montera nytt glas.

Så säger läraren

Lina Hanno, lärare Hantverksprogrammet på Textila Gymnasiet i Stockholm.

Vilka är styrkorna i Hantverksprogrammet?

– Det är ett verklighetsförankrat program, där vi varvar teori med praktik. Lektionerna är varierade och eleverna får syssla med kreativa processer som spiller över i vardagslivet. Och jag får hjälpa mina elever att förverkliga sina drömmar.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

– Att gilla att hålla på med det man gör. Här lär vi oss allting från grunden, så det viktigaste är att man verkligen är intresserad.

Hitta Hantverksprogrammet här

Senast uppdaterad: 25 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik. Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-29

School is cool för IB-elever

De pluggar på Sveriges främsta IB-program och tycker att ”School is cool”. Studienördar enligt vissa, smarta karriärister enligt andra. Framförallt har de fattat grejen med att leva i en global värld. – Den typiska IB-eleven är ambitiös och intresserad av internationella frågor, säger Martin Roth, IB-koordinator på Malmö Borgarskola. Skolan är Sveriges bäst presterande IB-skola och utländska uni ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön