19 okt 2021

Bygg- och anläggningsprogrammet

Gillar du att arbeta med händerna? Funderar du till exempel på att bli snickare, målare, murare eller plåtslagare?

bygg- och anläggningsprogrammet får du chansen att lära dig just dessa saker, plus en massa annat nyttigt, som att driva ett eget företag inom det yrke du tänker jobba med. Dessa fem inriktningar finns att välja:

  • Anläggningsfordon
    M
    arkarbeten som vägarbeten, grävning och dränering står i fokus här. Dessutom får du en rejäl dos trafikkunskap.

  • Husbyggnad 
    Är du inne på renovering, ombyggnad eller nybyggnad är detta helt rätt inriktning. Förutom hus lär du dig också brobygge.

  • Mark och anläggning 
    Hur förbereder man mark för byggnad av vägar, järnvägar, husgrunder och gröna ytor? Det får du lära dig här.

  • Måleri 
    Du lär dig om ny- och ommålning, om när och varför man ska använda olika väggbeklädnader och om färgers estetik och funktion.

  • Plåtslageri

    Byggnads- och ventilationsplåtslageri står i fokus på denna inriktning, där du får arbeta med både design och funktion.

Jobb du kan få efter examen:

Snickare

Medellön: 27 500 kr

Ett yrke som passar dig som är händig och kreativ. Som snickare kan du syssla med allt från möbler till husbyggen. Dessutom är det ett smart yrkesval då efterfrågan på snickare är stor.


Målare

Medellön: 24 600 kr

Känner du för att sätta färg på tillvaron? Vill du ha ett varierat jobb där du ständigt besöker nya platser och jobbar med olika tekniker? Då kan målare vara rätt val för dig.


Murare

Medellön: 27 500 kr

Ett av de yrkena med längst tradition är murare. Är du noggrann och gillar att arbeta med konkreta saker är det här yrket för dig.


Plåtslagare

Medellön: 25 500 kr

Design och teknisk funktion, det är plåtslagarens främsta ämnen. Du får till exempel arbeta med att klimatskydda bostäder eller pyssla med tak och ventilation.


Ludvig går programmet nu

Ludvig Zälter är 17 år och läser bygg- och anläggningsprogrammet på Plusgymnasiet i Göteborg. Han älskar att spela musik och drömjobbet är snickare eller byggnadsingenjör.

Varför valde du att läsa bygg- och anläggningsprogrammet?

– Min pappa är snickare med eget företag, så därför har jag alltid velat bli snickare själv.

Vad är det bästa med din utbildning?

 Variationen mellan de teoretiska och praktiska ämnena. Och så är det roligt med mycket bygg.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa bygg- och anläggningsprogrammet?

– Du ska vara arbetsvillig och det är viktigt att du tycker om det du håller på med.

Så säger läraren

Sandra Haag är lärare på bygg- och anläggningsprogrammet, Plusgymnasiet i Göteborg.

Vilka är styrkorna i bygg- och anläggningsprogrammet?

– En tydlig verklighetsförankring där eleverna får en tydlig och användbar yrkeskompetens. Ett stort plus är den arbetsplatsförlagda utbildningen, vilket ger eleverna chans att bekanta sig med yrkeslivet och knyta kontakter redan under skoltiden.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Det underlättar om man har en förmåga och framför allt ett intresse för att arbeta praktiskt. Utbildningen är ju till stor del praktisk och mynnar ut i praktiska yrken. Sedan behöver man vara noggrann och samarbetsvillig.

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du mat? Skulle du kunna tänka dig att arbeta med livsmedel? På restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet lär du dig om matbranschens olika delar. Restaurang- och livsmedelsprogrammet rymmer allt från näringskunskap till service och bemötande. Vill du läsa utbildningen på gymnasiet kan du välja mellan följande tre inriktningar: Hovmästare medellön: 22 500 krÄr du strukturer ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon lär eleverna att spara

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt. Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet.
Läs mer