Dagens danska högstadieelever kan inte stava. Men det kunde inte gårdagens heller, visar en ny undersökning. Särskilt ljudlösa ”r” är svåra.
Det är den danska språknämnden som har jämfört rättstavningsprov från 2008 och 1978, och kommit fram till att skillnaderna inte är så stora. Det rapporterar Berlingske Tidende. Bland det svåraste är så kallat nutids-r, i till exempel ordet ”ændrer” som i de flesta danskars mun låter ”ændre”. 2008 skrev bara 40 procent av eleverna ændrer med r, medan 55 procent skrev utan.
Enligt ordföranden i dansklärarnas förening, Jens Raahauge, arbetar man i motvind med problemet.
– Det är svårt, när danskarna blir mer och mer otydliga i uttalet. Vi har många ändelser som låter ”öh” oavsett hur de stavas, och bokstaven r har en tendens att försvinna. Det såg man senast i helgen när två tv-kanaler i rapporteringen om tvillingfödseln kallade hennes majestät för ”donning Magete”, säger Jens Raahauge till Berlingske.
1978 stavade eleverna 88 procent av orden riktigt, medan motsvarande siffra för 2008 bara var 78 procent. Provet 2008 var dock betydligt svårare, enligt forskaren Jørgen Schack som genomfört undersökningen. Om man jämför ord av samma svårighetsgrad var 1970-talets elever bara lite bättre än 2000-talets.
Utbildningar inom språk
AllaStudier.se / NFÖ