18 okt 2021

Danskar kan inte stava på danska

Dagens danska högstadieelever kan inte stava. Men det kunde inte gårdagens heller, visar en ny undersökning. Särskilt ljudlösa ”r” är svåra.

Det är den danska språknämnden som har jämfört rättstavningsprov från 2008 och 1978, och kommit fram till att skillnaderna inte är så stora. Det rapporterar Berlingske Tidende. Bland det svåraste är så kallat nutids-r, i till exempel ordet ”ændrer” som i de flesta danskars mun låter ”ændre”. 2008 skrev bara 40 procent av eleverna ændrer med r, medan 55 procent skrev utan.

Enligt ordföranden i dansklärarnas förening, Jens Raahauge, arbetar man i motvind med problemet.

– Det är svårt, när danskarna blir mer och mer otydliga i uttalet. Vi har många ändelser som låter ”öh” oavsett hur de stavas, och bokstaven r har en tendens att försvinna. Det såg man senast i helgen när två tv-kanaler i rapporteringen om tvillingfödseln kallade hennes majestät för ”donning Magete”, säger Jens Raahauge till Berlingske.

1978 stavade eleverna 88 procent av orden riktigt, medan motsvarande siffra för 2008 bara var 78 procent. Provet 2008 var dock betydligt svårare, enligt forskaren Jørgen Schack som genomfört undersökningen. Om man jämför ord av samma svårighetsgrad var 1970-talets elever bara lite bättre än 2000-talets.

Utbildningar inom språk

Humanistiska programmet

Danska

Språkvetenskap

AllaStudier.se / NFÖ

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Nu får de betalt för att läsa Batman"

Politik, underhållning och identitet? Snart kan du få veta vad tecknade serier handlar om. En nordisk forskargrupp får pengar för att forska om tecknade serier. Michael F Scholz, professor i modern historia vid Högskolan på Gotland, är med i styrelsen för nätverket som fått namnet Nordic Network for Comics Research. Tycker du, allvarligt, att det behövs forskning om tecknade serier? – Haha!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Professorn avgår efter att hon har skolkat från sina egna föreläsningar

Kursen råkade ut för ett ovanligt fall av skolk. Inte en enda av föreläsningarna fick någon påhälsning av – läraren. Det var vid delkursen i evidensbaserad medicin vid George Washington University i USA som föreläsaren, professor Venetia Orcutt, aldrig dök upp vid något av föreläsningstillfällena. Att studenterna vid kursen blev utan undervisning påverkade inte deras betyg i negativ riktning: Alla ...
Läs mer