De sadlade om med yrkesvux

Satsningen på yrkesvux har varit en succé, enligt Skolverket. Många vuxna elever får jobb och därmed bättre självförtroende tack vare satsningen på yrkesutbildning.

Jimmy Eriksson och Johan Hult läser båda till elektriker på en yrkesvuxutbildning i Stockholm. Båda studiekompisarna ville sadla om från tidigare jobb och elektrikeryrket lockade tack vare att det är ett varierande och fysiskt arbete, säger Johan Hult.

– Elektriker är ett yrke som jag varit intresserad av flera år, säger Jimmy Eriksson.

Båda letade på nätet och ringde till olika utbildare för att leta lämpliga skolor och i augusti för ett år sedan kom de in på den ett och ett halvt år långa utbildningen. Till jul går de ut skolan.

– Det ar ett högt tempo och mycket att ta in i början, men allt klarnade efter ett par veckor, säger Jimmy Eriksson.

– Ja, den snabba studietakten med många tvåveckorskurser och ett examensprov varannan torsdag har varit jobbigast, det har blivit många sena kvällar och helger med plugg, säger Johan Hult.

Båda tycker att de praktiska uppgifterna har gett mest och hoppas att utbildningen kommer att leda till en bra anställning efter studierna. Nu väntar snart åtta veckors praktik.

– Det är väldigt bra att man kan ändra yrkesinriktning och få en bra utbildning i vuxen ålder när man vet mer vad man vill arbeta med, säger Jimmy Eriksson.

Stort intresse för yrkesutbildningar

Satsningen på yrkesvux fortsätter. I senaste budgetpropositionen finns yrkesvux med såväl 2013 som 2014 och lärlingsplatser fram till 2016.

Till skillnad från Komvux är yrkesvux en satsning på yrkesutbildning för vuxna, där såväl studerande som näringslivet och kommunen ska samarbeta med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet när man planerar och genomför utbildningen. Kommunen får också ett riktat statsbidrag för att kunna finansiera yrkeskurser, som ofta är lite dyrare att anordna än teoretiska utbildningar. En stor andel av yrkesvuxstudenterna är unga vuxna som kanske har läst en teoretisk utbildning på gymnasiet men upptäcker att de hellre vill ha en yrkesutbildning.

– Många studerande har blivit arbetslösa eller varit tvungna att byta yrke av andra skäl, säger Eva Nordlund på Skolverket.

Hon säger att intresset för yrkesvux är stort – både från studerande att få delta och från kommunerna att genomföra. I princip alla kommuner medverkar vi satsningen, där yrkesvux ofta leder till jobb.

– Det kanske viktigaste är att den vuxne för studera på gymnasial nivå och därmed får mer kunskap och bättra möjlighet till ett arbete eller fortsatta studier, säger Eva Nordlund.

Hitta utbildningar inom Komvux

Sök utbildningar inom Komvux i vår sökfunktion

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Fixa en andra chans till drömjobbet

Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Mark läser upp betygen för att komma in på drömutbildningen. Om du behöver höja eller komplettera dina betyg är Komvux en andra chans. Du kan läsa in både grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Det handlar om hur just du vill gå vidare med studierna.Mark Öberg, 22, pluggar ett naturvetenskapligt basår på ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Vård – jobba för livet

Undersköterskor och sjuksköterskor är livsnerven i vård-Sverige. Det är mångfacetterade yrken med massor av olika jobbmöjligheter. Gemensamt för alla är lusten att jobba för livet, med människor. Här kan du läsa om hur du kan bli en del av vården!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Höj betygen genom prövning

Är inte gymnasiebetygen tillräckligt bra för att komma in på drömutbildningen? För den som behöver höja betygen finns möjlighet att göra en prövning på Komvux.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön