13 okt 2021

De tröttnade på osunda kosttrender

Hur går man ner mest effektivt i vikt? Vågar man dricka gammal mjölk  och är banan verkligen nyttigt?  På Kost- och Träningsupplysningen får du ofärgad experthjälp med frågor som rör mat, hälsa och träning.

Medvetenheten om kost och tränings betydelse för hälsan är större än någonsin bland unga. Men Annika Stadmark, sjuksköterska på Studenthälsan i Lund varnar för att fastna i alla myter, trender och fördomar som finns kring kost, när man inte har tillräcklig kunskap själv. Många metoder, till exempel för viktminskning, är inte vetenskapligt förankrade.

– Vi ser att trenderna i vissa fall kan leda till ätstörningar, många studenter med ätstörningar som vi träffar har ensidiga eller felaktiga kostkunskaper. Man övertränar, äter ensidigt och får i sig för lite av alla näringsämnen, ofta är man speciellt restriktiv med fett och kolhydrater, säger Annika Stadmark. 

Ofärgad information om kost och träning som är vetenskapligt grundad var den tydliga målsättningen för den grupp kostvetarstudenter i Uppsala som grundade Kost- och Träningsupplysningen för drygt ett år sedan.

– Vi ville skapa en kostupplysningstjänst som är tillgänglig för alla, där man lätt kan ställa vilken fråga som helst om kost och snabbt få ett svar. Vi tyckte det saknades en insats som var vetenskapligt förankrad, som inte säljer in en viss filosofi eller ett visst upplägg, säger Gustav Josefsson, 26 från Uppsala, en av initiativtagarna till Kost- och träningsupplysningen.

På senare tid har tjänsten utvecklats till att även erbjuda ”Matbladet”, en betaltjänst som är ett veckoblad med näringsberäknade recept, inköpslista och info om ingredienser, skapat av dietister.

– Det är matkassen version 2.0, där man själv handlar ingredienserna och därmed har större flexibilitet att byta ut och lägga till råvaror själv, säger Gustav.

Så håller du dig frisk under vinterhalvåret

Satsa på D-vitamin
Under vinterhalvåret är det särskilt viktigt för oss som bor långt på nordliga breddgrader att få i oss D-vitamin genom kosten, då solen endast förser oss med D-vitamin under sommaren. Främsta källan är fet fisk som lax och makrill men även vissa berikade mejeriprodukter samt ägg och kött bidrar med en del.

Satsa på olika färger
Ät rikligt med grönsaker i olika färger. Komponerar du en färgglad tallrik får du i dig ett brett urval av vitaminer, mineraler och antioxidanter som din kropp behöver.  Broccoli, vitkål, ärtor, avokado, lök och paprika är bara några goda och nyttiga exempel som kan användas i matlagningen eller som tillbehör.

Undvik tomma kalorier
Begränsa intaget av ”tomma kalorier”. Detta råd gäller egentligen året om men tål att sägas mer än en gång. Snabbmat, läsk, godis, glass och chips bidrar med mycket lite näring och kortvarig energi. Välj bort dessa i så stor utsträckning som möjligt och ät vanlig mat då du blir hungrig så gör du din kropp en stor tjänst.

Vill du studera kost?

Hitta utbildningar med inriktning mot kost och näringslära på AllaStudier

Vad gör en kostvetare och hur ser lönebilden ut? Läs mer på Lön & jobb.

    Johanna Boussard

    Senast uppdaterad: 13 okt 2021

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2021-10-07

    Ni är lurade, studenter...

    Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-18

    Juristprogrammet populärast

    Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2016-05-11

    Ny app för att köpa och sälja kurslitteratur

    Tycker du att det är svårt att hitta kurslitteratur på nätet? Nu finns en ny app för den som enkelt vill köpa och sälja kurslitteratur, och dessutom vara med och tävla om inspirationsseminarier och böcker av kända inspiratörer. Nicole Tran har själv pluggat i många år och har saknat ett enkelt sätt att hitta kurslitteratur. Därför utvecklade hon "Studentlitteraturapp", som nyligen kommit ut på App ...
    Läs mer