26 nov 2021

Världens 500 främsta universitet

Bland de 20 högst rankade universiteten i världen finns 16 amerikanska, med anrika Harvard högst upp på listan. Elva svenska universitet finns med bland topp 500.

"The Academic Ranking of World Universities" tas fram av forskare på Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University och rankar årligen världens 500 främsta universitet. 

I årets rankning (2021) tar amerikanska universitet de två topplatserna, Harvard University är högst rankat, följt av Stanford University. University of Cambridge tar tredjeplatsen. Först på plats 42 hittar vi ett svenskt universitet, Karolinska Institutet.

Rankingen grundas på olika faktorer som mäter akademiska och forskningsprestationer såsom hur många akademiska utmärkelser (till exempel Nobelpriset) universitets professorer och tidigare studenter har fått, och hur många vetenskapliga artiklar universitetet har fått publicerat.

10 i topp

1. Harvard University, USA

2. Stanford University, USA

3. University of Cambridge, UK

4. Massachusettes Insitute of Technology (MIT), USA

5. University of California, Berkley, USA

6. Princeton University, USA

7. University of Oxford, USA

8. Columbia University, USA

9. California Institute of Technology, USA

10. University of Chicago, UK

Senast uppdaterad: 26 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent. – Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

NASA har hittat nytt liv

Forskare: Den borde inte kunna växa men gör det ändå. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer