14 okt 2021

Drömjobben där du behövs

Makeup-artist, frisör och modedesigner…drömyrken för många unga…eller? Hantverksprogrammet som utbildar till dessa yrken, är det program på gymnasiet som har tappat mest i popularitet de senaste åren. Nu varnas för brist på kompetens i textil- och modeindustrin.

Hantverksprogrammet har drabbats hårdast av yrkesprogrammen minskade popularitet och antalet elever minskade med 22 procent mellan 2011 och 2012. Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg höjer varningsflagg för bristen på kompetens i mode- och textilbranschen framöver.

– Det gäller att se problematiken i tid, även om många arbetsgivare ännu inte märkt av det. Skolor får lägga ned och vi märker att kompetensen bland eleverna är svagare. Redan idag är det brist på sömnadskunskap, den får vi importera. Vi behöver fler med stark ambition på grundprogrammen, och vi skolor behöver bli bättre på att visa vilka möjligheter som finns i branschen, säger Sofia Höfvner Skogh.

På Värnhemsskolan i Malmö märker man av raset. För fem år sedan var det tre klasser i varje årskurs, idag är det en. Vi träffar Sara Harrysson, Miranda Berisha, Louise Hansson och Tobias Pålsson som alla går på programmet och de är nöjda med sitt val.

  Jag kan inte se mig själv göra något annat, det här är mitt intresse och min hobby. Min pappa ville inte att jag skulle läsa det här, jag fick verkligen sätta ner foten, säger Louise Hansson, 18.

– Här får vi lära oss alla delar som en designer ska kunna, ta emot kunder, designa ett plagg från grunden, göra mönsterkonstruktion och sy. Det gäller att hitta sin egen stil, säger Miranda Berisha, 18.

Rädslan för att bli för specialiserad tidigt i utbildningen och att inte automatiskt få högskolebehörighet uppges vara starka anledningar till att allt färre väljer yrkesprogram, enligt Skolverkets rapport ”Det svåra valet”. Christell Schoultze, yrkeslärare i textil på Värnhemsskolan tycker att många har fått en felaktig lågstatusbild av mode och textilinriktningen på Hantverksprogrammet.

Det här är en professionell utbildning där man får prova på samma processer som på Textilhögskolan.  Det krävs vilja och passion men man får uppleva en enormt spännande bransch, där svensk modeexport är den snabbast växande exportmarknaden, säger Christell Schoultze.

Tre framtidsyrken

Skräddare:
Skräddare ritar mönster till plagg utifrån kunders önskemål och syr plagget. Många jobbar som egenföretagare i egen ateljé medan andra jobbar inom konfektionsindustrin med att till exempel ta fram provkollektioner för fabrikerna.
Önskade egenskaper: Noggrann, serviceinriktad, sinne för färg &form

Modedesigner:
Designern arbetar med att skapa klädmodeller eller formge mönster till tyger. Du utformar modeller och mönster och räknar ut hur mycket material som går åt och föreslår material. Du tar fram provkollektion, anvisningar till sömmerskor hur tillverkning ska gå till. Ofta är man företagets ansikte utåt och resor ingår i jobbet.
Önskade egenskaper: Kreativ med god samarbetsförmåga

Direktris/Mönsterkonstruktör:
Rollen handlar om att omvandla designerns visioner och kreationer till en större produktion. Du går igenom skisser och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och tekniska specifikationer. Du håller avprovningar och justerar mönster.
Önskade egenskaper: Känsla för form och teknisk kunskap

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-24

Nu kan du välja om till gymnasiet

Känner du att du har valt fel till gymnasiet? Det är inte för sent. Nu börjar omvalsperioden, när du kan göra ändringar i din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer