Makeup-artist, frisör och modedesigner…drömyrken för många unga…eller? Hantverksprogrammet som utbildar till dessa yrken, är det program på gymnasiet som har tappat mest i popularitet de senaste åren. Nu varnas för brist på kompetens i textil- och modeindustrin.
Hantverksprogrammet har drabbats hårdast av yrkesprogrammen minskade popularitet och antalet elever minskade med 22 procent mellan 2011 och 2012. Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg höjer varningsflagg för bristen på kompetens i mode- och textilbranschen framöver.
– Det gäller att se problematiken i tid, även om många arbetsgivare ännu inte märkt av det. Skolor får lägga ned och vi märker att kompetensen bland eleverna är svagare. Redan idag är det brist på sömnadskunskap, den får vi importera. Vi behöver fler med stark ambition på grundprogrammen, och vi skolor behöver bli bättre på att visa vilka möjligheter som finns i branschen, säger Sofia Höfvner Skogh.
På Värnhemsskolan i Malmö märker man av raset. För fem år sedan var det tre klasser i varje årskurs, idag är det en. Vi träffar Sara Harrysson, Miranda Berisha, Louise Hansson och Tobias Pålsson som alla går på programmet och de är nöjda med sitt val.
– Jag kan inte se mig själv göra något annat, det här är mitt intresse och min hobby. Min pappa ville inte att jag skulle läsa det här, jag fick verkligen sätta ner foten, säger Louise Hansson, 18.
– Här får vi lära oss alla delar som en designer ska kunna, ta emot kunder, designa ett plagg från grunden, göra mönsterkonstruktion och sy. Det gäller att hitta sin egen stil, säger Miranda Berisha, 18.
Rädslan för att bli för specialiserad tidigt i utbildningen och att inte automatiskt få högskolebehörighet uppges vara starka anledningar till att allt färre väljer yrkesprogram, enligt Skolverkets rapport ”Det svåra valet”. Christell Schoultze, yrkeslärare i textil på Värnhemsskolan tycker att många har fått en felaktig lågstatusbild av mode och textilinriktningen på Hantverksprogrammet.
– Det här är en professionell utbildning där man får prova på samma processer som på Textilhögskolan. Det krävs vilja och passion men man får uppleva en enormt spännande bransch, där svensk modeexport är den snabbast växande exportmarknaden, säger Christell Schoultze.
Tre framtidsyrken
Skräddare:
Skräddare ritar mönster till plagg utifrån kunders önskemål och syr plagget. Många jobbar som egenföretagare i egen ateljé medan andra jobbar inom konfektionsindustrin med att till exempel ta fram provkollektioner för fabrikerna.
Önskade egenskaper: Noggrann, serviceinriktad, sinne för färg &form
Modedesigner:
Designern arbetar med att skapa klädmodeller eller formge mönster till tyger. Du utformar modeller och mönster och räknar ut hur mycket material som går åt och föreslår material. Du tar fram provkollektion, anvisningar till sömmerskor hur tillverkning ska gå till. Ofta är man företagets ansikte utåt och resor ingår i jobbet.
Önskade egenskaper: Kreativ med god samarbetsförmåga
Direktris/Mönsterkonstruktör:
Rollen handlar om att omvandla designerns visioner och kreationer till en större produktion. Du går igenom skisser och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och tekniska specifikationer. Du håller avprovningar och justerar mönster.
Önskade egenskaper: Känsla för form och teknisk kunskap
Johanna Boussard