Visa allastudier.se som: Mobil

Var tredje klarar inte av gymnasiet

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan helt och hållet eller lämnar den med stora luckor i betyget. Många av dem hade klarat studierna om skolan visat mer engagemang, hävdar Sveriges Kommuner och Landsting.

Tiotusentals ungdomar i varje årskull klarar alltså inte gymnasieskolan. En tredjedel saknar slutbetyg efter tre år. En del av dem slutför skolan under ett fjärde år. Men kvar finns en fjärdedel som aldrig fullföljer studierna. Antingen har de hoppat av helt och hållet eller hängt kvar i skolan trots dåliga resultat.

Skillnaderna mellan kommuner och skolor är stora och har dessutom ökat, konstaterar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– En del kommuner tror inte att de kan påverka resultaten. Har man inte ambitionen, eller inte tror att man kan få eleverna att stanna, då klarar man det inte, säger avdelningschef Per-Arne Andersson.

Anders Lovén, universitetslektor vid Malmö högskola, tycker att SKL landat rätt i sina slutsatser: Det är viktigt att skolan inte släpper taget.

– Ungdomarna efterlyser någon som bryr sig och samtidigt ställer krav. När jag frågar mina ungdomar vad de skulle vilja säga till sig själva som 16-åringar svarar de med eftertryck: "Skärp dig!"

En av de skolor som lyfts fram av SKL är Motorbranschens tekniska gymnasium, MTG, i Göteborg. Av de 48 elever som började 2009 tog 45 studenten i år och nästan alla har jobb.

Här är läget värst

Detta är kommunerna med lägst andel elever som klarade av gymnasiestudierna på tre år. Gäller kullen som började 2007, och alltså tog/hade kunnat ta studenten 2010:

Jokkmokk: 46,3 %
Essunga: 51,2 %
Åsele: 53,3 %
Munkfors: 53,3 %
Ånge: 54,3 %
Hedemora: 54,4 %
Malmö: 55,0 %
Grums: 56,0 %
Södertälje: 57,3 %

Julia Lindstam Andersson och Johanna Olsson är på Malmöbesök och har handlat rekvisita för en studentfest. De har nyss tagit studenten från Österportsgymnasiet. Kinga Lezanska Sjölin" Vi har jobbat mycket med mentorskap"

Ystad är den kommun i Skåne där störst andel gymnasieelver går ut med godkända betyg och hamnar på andra plats i hela landet.

– Det är jätteroligt att eleverna lyckas så bra, säger Håkan Persson, utvecklingsledare på Sydskånska Gymnasieförbundet, som ansvarar för gymnasieskolan i Ystad, Tommelilla och Sjöbo.

Ystad ligger i topp i Skåne och är näst bäst sett till hela landet. Håkan Persson ser förklaringarna till siffrorna.

– Vi har jobbat mycket med mentorskap, där elevens utveckling följs på nära håll. Dessutom har vi kunnat erbjuda ett brett programutbud, vilket gjort att de flesta elever kommit in på sitt förstaval, säger han.
 
SKL har tagit fram faktorer som anses viktiga för att få eleven att gå klart sin utbildning. Utöver ett bra bemötande och tydliga mål betonas just betydelsen av ett flexibelt utbud för att eleven ska hamna på rätt program.
 
Julia Lindstam Andersson har precis tagit studenten från Österportgymnasiet i Ystad och förvånas inte av statistiken.

– Vi har många bra skolor. Men mycket handlar såklart om att man har bra lärare, att man hittar en bra studieteknik och har föräldrar som hjälper en, säger hon.
 
Hennes egna avgångsbetyg består till största delen av VG och MVG, men med tyskan fick hon kämpa sig upp till godkänt.
 
– Mina föräldrar spelade stor roll där, jag hade nog inte fixat det själv. De satt med mig uppe om nätterna när jag pluggade, säger Julia.

Kommunerna i topp

Detta är kommunerna med högst andel elever som klarade av gymnasiestudierna på tre år:

Ydre: 87,9 %
Ystad: 84,2 %
Habo: 81,9 %
Munkedal: 81,8 %
Ljungby: 80,9 %
Högsby: 80,9 %
Eksjö: 80,5 %
Båstad: 80,3 %
Strömsund: 79,9 %
Laxå: 79,8 %

Läs mer:

Zofie fick en mentor – höjde betygen

Så funkar den nya betygsskalan

Höj betygen – skaffa en studiecoach

Höj betygen innan det är för sent

Johanna G Jimenez / Tomas M Westman

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-06-17

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de? Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-09

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön