Visa allastudier.se som: Mobil

Teknikprogrammet

Är du intresserad av dator och teknikutveckling är detta ditt program. Här får du lära dig om hur teknik produceras, utvecklas, används och påverkar både oss och miljön.

Du läser också ämnen som fysik och kemi för att få koll på hur teknik och natur hänger samman. Teknikprogrammet är en bred utbildning och finns i fem olika inriktningar:

Design och produktutveckling
Vill du lära dig mer om datasystem och datastyrda produkter, se hit. Du får lära dig om olika metoder inom design och produktutveckling.

Informations- och medieteknik
Vill du lära dig att programmera, använda digital media eller syssla med webbutveckling? Detta är en bra inriktning för dig som vill bli civilingenjör.

Produktionsteknik
Här får du fördjupa dig mer om hur saker produceras på löpande band. Dessutom står företagande i fokus, perfekt för dig som tänker stort.

Samhällsbyggande och miljö
Hur bygger man ett miljövänligt och hållbart samhälle? Vad är funktionell estetik? Här får du fördjupa dig i miljö, arkitektur och samhällsbyggande.

Teknikvetenskap
Är du matematiskt lagd och gillar att arbeta praktiskt? Här får du jobba med matematiska modeller och andra metoder inom teknikvetenskap.

Hitta ditt teknikprogram

Yrken du kan plugga vidare till

Arkitekt
medellön: 39 900 kr

Detta yrke handlar inte bara om att rita hus, utan en stor portion går ut på att lösa problem och tillgodose behov. Passar dig som är noggrann och tänker utanför ramarna.
Utbildningar till arkitekt

Webbdesigner
medellön: 35 200 kr

Är du tekniskt lagd och gillar att skapa? Som webbdesigner bygger du hemsidor som både ska vara snygga och funktionella.

Byggnadsingenjör:
medellön: 41 100 kr

När arkitekten gjort sitt kommer byggnadsingenjören in i bilden. Du är den som leder och ser till att byggprojekt genomförs som planerat på ett säkert och miljövänligt vis.
Utbildningar till byggnadsingenjör

Ljustekniker
medellön: 30 900 kr

Ljusteknikern håller inte bara till vid scener, eller på tv, utan arbetar också i till exempel butiker. Ett kreativt och varierat jobb.

Jag går programmet nu

Seif Hussein är 17 år och läser Teknikprogrammet på Cybergymnasiet i Nacka. Han älskar att träna och spela dataspel och drömmer om att jobba som civilingenjör

Varför valde du att läsa Teknikprogrammet?

– Jag kände att programmet kommer ge mig bra grunder för framtidsyrken som lärare eller civilingenjör. Det passar mig också bra att vi jobbat mycket med datorer.

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa är att man i ettan får en försmak på de ämnen man sedan kan rikta in sig på i tvåan. Friheten i vilket yrke du vill ha sen är också enorm, du kan bli allt från speldesigner till arkitekt, vilket jag tycker är underbart.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Teknikprogrammet?

– Tålamod tycker jag är viktigt. Det tar tid att till exempel lära sig den svåra matematiken och fysiken, det är inget som tar en vecka. Passion för ämnet är också viktigt. Jag vill väldigt gärna utbilda mig till civilingenjör, vilket sporrar mig att satsa hårt.

Så säger läraren

Håkan Lundberg, lärare Teknikprogrammet på Cybergymnasiet i Nacka.

Vilka är styrkorna i Teknikprogrammet?

– Man får en bra grund för att plugga vidare, till exempel på en teknisk högskola, och på så sätt ges man goda chanser att få ett stimulerande och välbetalt jobb om några år.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Logiskt tänkande och lätt för matte, uthållighet då man bör vara beredd att kämpa för att lösa olika problem och stort intresse för någon av inriktningarna, som datorer och programmering på inriktningen ”Informations- och medieteknik”. 

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så påverkas du av nya gymnasieskolan

Det är yrkeseleverna som tydligast kommer att märka att gymnasieskolan stöpts om. Kanske gör förändringen att fler rådvilla niondeklassare tar det säkra för det osäkra och väljer ett teoretiskt program. Gymnasiereformen kan liknas vid en flytt: En hel del gamla möbler får följa med, men planlösningen är helt ny. Det viktigaste att komma ihåg är att en utgång – den till högskolan – inte längre själ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Få högsta betyg som Lisa Simpson

Eller underkänt som Bart? De nya betygen från A till F är här.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön