Sök utbildning 👉

Därför revolterar Mellanösterns studenter mot regimerna

De senaste månaderna har flera studentrevolter i bland annat Tunisien och Egypten blivit uppmärksammade. Islamologen Rickard Lagervall berättar varför studenter driver på – och hur du kan hjälpa till.

I onsdags skadades minst tio demonstranter när hundratals studenter demonstrerade mot Jemens president i huvudstaden Sanaa. Nya sammandrabbningar har inträffat i Irans huvudstad Teheran i samband med begravningen av en student som dödades i oroligheterna i måndags, rapporterar TT.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet säger att studenter ofta är inblandade i historiska händelser men att andra också är inblandade. Han ger exemplet Tunisien där man ser många fackliga strejker.

– En bidragande orsak till protesterna är att studenter som har tagit examen inte har fått jobb. Killen i Egypten som tog sitt liv hade examen men han fick inget jobb. Sedan hamnade han på marknaden och blev trakasserad, säger Rickard.

Enligt Rickard är problemet detsamma i många länder: Människor är besvikna över den höga arbetslösheten.

– Folk är utbildade men det leder ingenstans. Fram till 90-talet kunde regimerna ta emot utbildat folk inom statlig förvaltning, förvisso med dålig lön, men ändå.

Att det idag är omöjligt för vanligt folk att göra karriär skapar en grund för missnöjet, menar Rickard. Utbildningen är dessutom eftersatt.

– Nu är det viktigt att länderna får bättre ekonomi och utbildningssystem. Det kommer inte bli lätt, säger Rickard.

Om man vill hjälpa till, vad kan man göra då?

– Om du är aktiv i en studentorganisation kan du ta kontakt med andra studentorganisationer i de här länderna. Fråga vad de behöver. Folk på plats vet mest vad som behövs.

Tips: Utbildningar

Mellanösternkunskap

Sociala rörelser

Relaterat

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Per Samuelson

Annonser