16 apr 2019

Därför revolterar Mellanösterns studenter mot regimerna

De senaste månaderna har flera studentrevolter i bland annat Tunisien och Egypten blivit uppmärksammade. Islamologen Rickard Lagervall berättar varför studenter driver på – och hur du kan hjälpa till.

I onsdags skadades minst tio demonstranter när hundratals studenter demonstrerade mot Jemens president i huvudstaden Sanaa. Nya sammandrabbningar har inträffat i Irans huvudstad Teheran i samband med begravningen av en student som dödades i oroligheterna i måndags, rapporterar TT.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet säger att studenter ofta är inblandade i historiska händelser men att andra också är inblandade. Han ger exemplet Tunisien där man ser många fackliga strejker.

– En bidragande orsak till protesterna är att studenter som har tagit examen inte har fått jobb. Killen i Egypten som tog sitt liv hade examen men han fick inget jobb. Sedan hamnade han på marknaden och blev trakasserad, säger Rickard.

Enligt Rickard är problemet detsamma i många länder: Människor är besvikna över den höga arbetslösheten.

– Folk är utbildade men det leder ingenstans. Fram till 90-talet kunde regimerna ta emot utbildat folk inom statlig förvaltning, förvisso med dålig lön, men ändå.

Att det idag är omöjligt för vanligt folk att göra karriär skapar en grund för missnöjet, menar Rickard. Utbildningen är dessutom eftersatt.

– Nu är det viktigt att länderna får bättre ekonomi och utbildningssystem. Det kommer inte bli lätt, säger Rickard.

Om man vill hjälpa till, vad kan man göra då?

– Om du är aktiv i en studentorganisation kan du ta kontakt med andra studentorganisationer i de här länderna. Fråga vad de behöver. Folk på plats vet mest vad som behövs.

Tips: Utbildningar

Mellanösternkunskap

Sociala rörelser

Relaterat

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Bombsäker ansökan till musikstudierna

Hans paket utrymde lokalerna och flockade bombexperter. Här hittar du tipsen till en lyckad ansökan. Medan polisen kallade in bombexperter för att undersöka ett misstänkt paket på tyska ambassaden i Köpenhamn, och folk evakuerades, stod avsändaren och undervisade på Rebild Kulturskole. Händelsen utspelade sig fredagen 5 oktober. I paketet som vållade kalabalik låg 22-årige gitarristen Jakob ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här vill vi helst plugga

Storbritannien är svenskarnas populäraste studieland. Upplevelsen viktigast när vi väljer studieland visar undersökning. Oskar och Astha går IB-programmet och väljer mellan USA och England. 2010 var det 30 800 svenskar som pluggade utomlands med studiemedel, dvs en ökning med 5 % i jämförelse med året innan. Och tittar man på listan över de tio mest populära länderna är det få överraskningar. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer