Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig.
08 okt 2021

Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig!

Dåliga betyg men talang och ett brinnande intresse? Då har du goda chanser att komma in på drömutbildningen ändå. Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Det finns en mängd utbildningar, bl a på högskola och yrkeshögskola, där betyg spelar mindre roll och man använder sig av andra urvalsmetoder för att hitta de mest lämpliga studenterna.

"Vi får studenter som passar bättre på utbildningen"

På högskolorna börjar det stränga betygsmonopolet sakta luckras upp. I det alternativa urvalet till högskolan har du chans att komma in genom  lämplighet och engagemang istället för betyg.

– Vi tror att vi får studenter som passar bättre på utbildningen på det här sättet, att de tillgodogör sig utbildningen bättre och att de är engagerade, säger Jonas Svegland, programansvarig och lärare på utbildningen Digitala spel på Blekinge Tekniska Högskola (BTH).

BTH har tre utbildningar inom digitala medier (Digital bildproduktion, Digital ljudproduktion och Digitala spel) där man tillämpar alternativt urval. Det innebär att man söker som vanligt men tillsammans med sin ansökan skriver man ett personligt brev.

I nästa steg av urvalet kallas en del av de sökande till en intervju- och testdag.

– I våra utbildningar är det mycket viktigt att kunna förmedla en berättelse och en känsla och att ha känsla för estetik. Därför gör vi två olika tester, ett som testar den verbala förmågan och ett som testar den icke-verbala förmågan. Under intervjun utgår vi från det personliga brevet och och diskuterar intresse, ambitionsnivå och om utbildningen motsvarar det, säger Jonas.

Fakta: Alternativt urval på högskolan

  • 1/3 av platserna på alla högskoleutbildningar kan gå till sökande som prövas utifrån regler som den enskilda högskolan beslutat om.
  • I realiteten är det få utbildningar som utnyttjar detta. Av programmen är det endast 36 stycken. Utbildningar som leder till konstnärlig examen ligger utanför den siffran, här bestämmer högskolorna helt själva över antagningen.
  • Vanliga instrument i det alternativa urvalet är arbetslivserfarenhet, arbetsprover för att visa att man har talang, intervju och tester.

Källa: Leif Strandberg, utredare på Högskoleverket.

Några utbildningar med alternativt urval:

Tränarprogrammet, GIH

Personalvetarprogrammet, Göteborgs Universitet

Farkostteknik, Byggproduktion, KTH

Personal- och arbetsvetenskap, Linköpings Universitet

Personal och arbetsliv, Linnéuniversitetet

Juristprogrammet, Lunds universitet

Grafisk design, Malmö Universitet

Gastronomiprogrammet, Umeå universitet

Personal- och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet

Kinga Lezanska SjölinBästa tipsen inför intervjun

På yrkeshögskoleutbildning är det inte alltid betygen som är viktiga, intervju och tester är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig.

Till YH-utbildningar är det i genomsnitt 3,7 sökanden per plats. Och vid gallringen av sökande är det inte bara betygen som räknas.

Betyg är inte det viktiga för oss, intervjuer och tester står för hälften av vår sammanlagda bedömning av sökanden och gör att sannolikheten är större att vi får in rätt personer, säger Ann-Sofi Aru, rektor på Competensum i Ängelholm.

Få vet vad en sådan intervju innebär. Vilka frågor ska man förvänta sig och hur förbereder man sig?

Det viktiga vi vill ta reda på under intervjun är motivationen och engagemanget, varför du har valt just den här utbildningen. Sedan vill vi se hur du kommunicerar, både verbalt och i skrift. Det är viktigt när man jobbar nära andra, säger Ann-Sofi.

Ann-Sofi tycker att man ska förbereda sig precis som om det vore en anställningsintervju. Tänk igenom varför du vill gå utbildningen och att läs på ordentligt om utbildningen och skolan. För intervjun är inte bara för anordnaren, det är också ett sätt för dig att ta reda på om utbildningen passar dig.

Emil Ahlgren från Lund förberedde sig grundligt inför sin intervju till utbildningen Business manager och tyckte det hjälpte honom att göra bra ifrån sig på intervjun. Men han tycker inte att förberedelserna ska gå till överdrift.

Man ska inte göra det till världens grej, kom i tid och var inte rädd att vara dig själv, de vill ju framförallt se vem du är. Klä dig vårdat men överdriv inte, säger Emil.

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

"Det blev Indien av en slump"

För många betyder sommaren sol och bad. Ingrid Jansson, 26, har andra planer. Just nu är hon i Indien och skriver uppsats inom ramen för ett Minor Field Study, MFS. Varje år delar Sida ut MFS-stipendier till hundratals studenter som vill skriva uppsats runtom i världen. I år blev Ingrid en av de lyckliga. – Jag gjorde praktik på World Food Programme i Rom och ville koppla det till uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst. Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken. Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför valde han kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer