Visa allastudier.se som: Mobil

Effektiva spartips för en bättre studentekonomi

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg men den är också förknippad med en tajtare budget. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att sänka sina omkostnader i vardagen. Vi ger dig tips på hur du kan gå tillväga för att leva ett rikare studentliv på en liten budget.

Skapa en matbudget

Att bestämma en matbudget är ett bra sätt för att få mer koll och kontroll på utgifterna. En lunch på stan kostar vanligtvis mellan 80 och 110 kronor, och om du äter ute för 80 kronor varje vardag under en månad kostar det dig 1 600 kronor. Det är en matkostnad som genom lite planering kan minskas. Skippa gärna utelunchen och satsa på lunchlåda istället. Att laga mat hemma och ta med mat är ett bra sätt som kan spara dig mycket pengar. När du lagar din egen mat har du även möjlighet att bestämma dina råvaror. Grönsaker och bönor är ofta mycket billigare än kött, och att övergå till en mer vegetarisk kost kan därav ha stor inverkan på din budget. Att välj grönsaker och rotfrukter efter säsong är också att föredra eftersom de är billigare under skördeperioden när det finns mycket av råvaran. För att boosta din matbudget kan du även leta efter extrapriser och varor som är prissänkt. Passa på att bunkra upp när det är billigt. Frys gärna in färska varor för längre hållbarhet.

Optimera din privatekonomi

Allt fler väljer att studera i olika åldrar, och för den som kommer från ett jobb kan omställningen till studier innebära en tuff tid rent ekonomiskt. Vid en minskad inkomst som det ofta innebär vid studier är det fördelaktigt att gå igenom sina fasta kostnader för att se om det finns något som går att dra in på eller förbättra. Har du bolån är ett bra första steg att undersöka om du kan omförhandla din bolåneränta. Har du krediter eller avbetalningar kan det vara en god idé att se över om du kan samla lån och sänka räntan på det sättet. Elavtal, mobilabonnemang och prenumerationer är också utgifter som är värda att gå igenom.

Undvik spontanköp

Det kan vara svårt att stå emot impulsköp av olika slag – de snygga skorna till nedsatt pris eller den där mjuka soffkudden som skulle matcha bra i ditt hem. Spontanköp är ofta konsumtionsartiklar och köp av saker som du egentligen inte behöver. För att spara pengar gör du bäst i att alltid överväga dina köp och avvakta några dagar när du ser något som du vill införskaffa. Fråga dig själv om du verkligen behöver det du vill köpa och på vilket sätt det kommer att förbättra din tillvaro. Med hjälp av den strategin kan du många gånger avvärja ett spontanköp och på så sätt spara pengar. Men ska du handla något är ett hett tips att undersöka om du kan komma undan billigare. Det kan vara värt att kolla upp om du kan hitta det du vill ha begagnat till ett lägre pris. Ett bra och användbart verktyg som kan vara till fördel är budgetkalkylatorn på en av Konsumentverkets siter.

Skaffa rätt studiematerial

Det går att spara mycket pengar när det kommer till införskaffning av studiematerial. Många köper sin kurslitteratur från bokhandeln och det kan kosta en hel del att köpa nya böcker. Du kan såklart sälja böckerna när din kurs är slut och på så sätt få tillbaka en del av det du la ut. Men det allra bästa för att komma undan billigt är att låna din kurslitteratur på biblioteket. De flesta större bibliotek har ett brett utbud av kurslitteratur inom de flesta utbildningarna. Ska du låna ditt studiematerial på biblioteket är det bra att vara ute i god tid eftersom intresset av att låna böckerna ofta är stort bland andra som läser samma kurs. Ett annat bra sätt för att spara in pengar på studiematerial är att köpa begagnade böcker. Privatpersoner säljer böckerna själva på nätet eller i grupper på sociala medier. Men det finns även specifika butiker som bara säljer begagnad kurslitteratur. Fler bra tips samt förslag på sajter där du kan köpa begagnad kurslitteratur hittar du här.

Senast uppdaterad: 14 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Välkomna till ert nya liv, studenter!

De kommande veckorna ska 246 743 nyantagna studenter välkomnas på högskolorna. Vi var på plats när KTH i Stockholm tog emot sina studenter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Så får du pengarna att räcka i sommar

Sommaren är tuff för landets studenter. Maria har koll på slantarna och ger sina bästa tips: "En månad klarade jag att leva på 500 kronor"

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-03

Stipendier

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön