Sök utbildning 👉

Effektiva spartips för en bättre studentekonomi

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg men den är också förknippad med en tajtare budget. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att sänka sina omkostnader i vardagen.

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg. Men, det är också förknippat med en tajtare budget. Vi ger dig tips på hur du kan gå tillväga för att leva ett rikare studentliv på en liten budget.

Tiden som student är rikt på många sätt, men pengar är ofta inte ett av dem. Däremot finns det många knep att ta till för att slippa snåla i onödan och känna stress över ett tomt konto i slutet av månaden. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att helt enkelt att sänka sina omkostnader i vardagen. Men hur får man till det på bästa sätt? Vi kan börja med en av de största kategorierna när det kommer till utgifter: mat.

Skapa en matbudget

Att bestämma en matbudget är ett bra sätt för att få mer kontroll över utgifterna. En lunch på stan kostar vanligtvis mellan 80 och 110 kronor, och om du äter ute för 80 kronor varje vardag under en månad kostar det dig 1 600 kronor. Det är en matkostnad som genom lite planering kan minskas.

Skippa gärna utelunchen och satsa på lunchlåda istället. Att laga mat hemma och ta med matlåda är något som kan spara dig mycket pengar. När du lagar din egen mat har du även möjlighet att bestämma dina råvaror. Grönsaker och bönor är ofta mycket billigare än kött, och att övergå till en mer vegetarisk kost kan därav ha en positiv inverkan på din budget.

Att välja grönsaker och rotfrukter efter säsong är också att föredra eftersom de är billigare under skördeperioden när det finns mycket av råvaran. För att boosta din matbudget kan du även leta efter extrapriser och varor som är prissänkta. Passa på att bunkra upp när det är billigt. Frys gärna in färska varor för längre hållbarhet.

Optimera din privatekonomi

Det blir allt vanligare att börja studera i högre upp i ålder, och för den som kommer från ett jobb kan omställningen till studier innebära en tuff tid rent ekonomiskt. Vid en minskad inkomst som det ofta innebär vid studier är det fördelaktigt att gå igenom sina fasta kostnader för att se om det finns något som går att dra in på eller förbättra.

Har du bolån är ett bra första steg att undersöka om du kan omförhandla din bolåneränta. Har du krediter eller avbetalningar kan det vara en god idé att se över om du kan samla lån och sänka räntan på det sättet. Elavtal, mobilabonnemang och prenumerationer är också utgifter som är värda att gå igenom.

Hitta utbildningar på universitet och högskola

Undvik spontanköp

Det kan vara svårt att stå emot impulsköp av olika slag – de snygga skorna till nedsatt pris eller den där mjuka soffkudden som skulle matcha bra in i ditt hem. Spontanköp är ofta konsumtionsartiklar och köp av saker som du egentligen inte behöver.

För att spara pengar gör du bäst i att alltid överväga dina köp och avvakta några dagar när du ser något som du vill införskaffa. Fråga dig själv om du verkligen behöver det du vill köpa och på vilket sätt det kommer att förbättra din tillvaro. Med hjälp av den strategin kan du många gånger avvärja ett spontanköp och på så sätt spara pengar.

Behöver du handla något är tipset att alltid först undersöka hur billigt du kan komma undan. Det kan vara värt att kolla upp om du kan hitta det du vill ha begagnat eller hos återförsäljare med extraerbjudanden.

Ett bra och användbart verktyg som kan vara till hjälpt när du sitter med din budget är Konsumentverkets budgetkalkylator.

Skaffa studiematerial smart

Det går att spara mycket pengar när det kommer till införskaffning av studiematerial. Många köper sin kurslitteratur från bokhandeln och det kan kosta en hel del att köpa nya böcker. Ett sätt att få tillbaka en del pengar är att sälja böckerna när din kurs är slut. Men det finns billigare alternativ än så.

Det allra bästa för att komma undan billigt är att låna din kurslitteratur på biblioteket. De flesta större bibliotek har ett brett utbud av kurslitteratur inom olika områden. Ska du låna ditt studiematerial på biblioteket är det bra att vara ute i god tid eftersom intresset av att låna böckerna ofta är stort bland andra som läser samma kurs.

Ett annat bra sätt för att spara in pengar på studiematerial är att köpa begagnade böcker. Privatpersoner säljer ofta böcker själva på nätet eller i grupper på sociala medier. Men det finns även specifika butiker som bara säljer begagnad kurslitteratur.


Annonser