20 okt 2021

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013.

Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.

– Jag ser det som en chans att göra något som ligger i gränslandet av mitt kompetensområde, som till exempel att få jobba med marknadsföring. Väljer man lite wild cards så kanske man hittar något som man vill arbeta med.

Intresset för ledarskap väcktes när hon ledde ett studentprojekt för utveckling av havsbaserad vindkraft där fyra människor olika nationaliteter och kunskapsområden skulle mobiliseras för att jobba mot samma mål.

– Ledarskap handlar för mig om mer än att att delegera och administrera. Det är framför allt att se människor utvecklas och växa som driver mig.

Tips till tjejer som vill göra karriär

– Välj en teknisk inriktning. Det är så mycket roligare än de flesta tror!
– Ta ett år efter studenten för att jobba och resa för att utvecklas på andra områden.
– Våga ta initiativ. Det här priset var ju till exempel ett initiativ från två kvinnliga studenter på KTH.

Andra satsningar för att främja kvinnors karriärer

Kvinnor Leder
Fackförbudet Ledarnas ledarskapsprogram för  kvinnor som särskilt fokuserar på kvinnors erfarenhet av ledarskap.

WITEC
Ett EU-organ som stödjer kvinnor inom mansdominerade sektorer på arbetsmarknaden.

Årets teknikkvinna
Ett pris instiftat av försvars- och säkerhetsföretaget Saab, som utdelas till kvinnor som utmärker sig inom teknikområdet.

Womentor
Ett ledarskapsprogram som erbjuder mentorskap till kvinnliga chefer som vill uppåt i karriären.

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler platser på vårdutbildningar

Det blir 415 nya platser på sjuksköterskeprogrammen nästa år, enligt ett förslag från regeringen. Men Vårdförbundet är skeptiskt till om platserna kommer att fyllas. De kommande tre åren blir det 40 nybörjarplatser på läkarprogrammen, 29 på tandläkarprogrammen och 485 på sjuksköterskeutbildningarna på högskolor och universitet runt om i landet, enligt ett förslag från regeringen som presenteras i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-22

Bara 13 procent vill till offentlig sektor

Bara 13 procent av studenterna tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor. Och färre en av tio förknippar offentlig sektor med personlig utveckling. Hitta utbildningar inom offentlig sektor En ny undersökning från Vision visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra för att locka till sig framtidens arbetskraft.
Läs mer