Sök utbildning 👉

Experterna: Så hittar du rätt högskoleutbildning

Snart är det dags att välja till högskolan, ett val som kan påverka hela ditt liv. Här är experternas svar på de vanligaste frågorna. 

högskoleutbildning

Snart är det dags att välja till högskolan, ett val som kan påverka hela ditt liv. Här är experternas svar på de vanligaste frågorna.

Har ingen aning om vad jag vill bli. Hur ska jag tänka med mitt val då?

– Det finns intressetest på bland annat Arbetsförmedlingen hemsida som du kan göra för att se vilka yrken som finns inom ditt intresseområde. Boka in en tid med en studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan eller på vuxenutbildningen och högskolan eller universitet, säger Anna Häger-Nerdell, studie- och yrkesvägledare på Lernia.

Vad ska den som vill sticka ut på arbetsmarknaden tänka på vid högskolevalet?

– De som sticker ut och får arbete efter sina studier är oftast de som var lite förberedda före valet. Ingen vill utbilda sig till arbetslöshet och därför bör man göra lite research, tänka strategiskt och lägga upp en karriärplan före valet. Ta hjälp av till exempel Syv, Arbetsförmedlingen, coacher och föräldrar, säger Kalle Rosensköld, jobbcoach på Lernia.

Är det värt att satsa på utbytesstudier?

– När det gäller studier inom framför allt akademiska utbildningar, speciellt språk, kan det absolut vara värt det. Dessutom är det en värdefull erfarenhet att ha bott och levt utomlands, säger Kalle Rosensköld.

Är det bäst att läsa ett program eller om det går lika bra att skapa sin egen examen utifrån enskilda kurser?

– Valet bör vara kopplat till dina mål och yrkesplaner. Det viktiga är att du tar reda på vad som gäller för din egen bransch och ditt yrkesval, säger Kalle Rosensköld.

Är det smartast att välja en bred utbildning eller läsa en nischad utbildning?

– Planerar du att arbeta som yrkesarbetare, till exempel svetsare, elektriker, kock eller liknande, är oftast en nischad utbildning bäst. Är man däremot osäker kan man välja en bred generell utbildning och välja inriktning efter hand, säger Kalle Rosensköld.

Vad är bäst, att satsa på ett yrke som garanterat är behov inom (och som man kan tycka det är helt ok att jobba med) eller ett yrke man faktiskt brinner för men som kan vara svårt att få jobb inom?

– I vissa yrkesgrupper, till exempel inom konst och kultur, är det ibland viktigare med valfrihet än med lön och arbetsuppgifter. För andra kan lön och fast arbete vara viktigast. Har man till exempel barn, hus och lån kanske man måste ha en regelbunden inkomst. Drömjobbet kommer då i andra hand och får förverkligas senare i livet, säger Kalle Rosensköld.

Jag har hört att arbetsgivare struntar i betygen. Är det så?

– Andra kriterier, till exempel personlig lämplighet och yrkes- och arbetslivserfarenhet, kan i vissa yrken betyda mer än själva betygen. Många anser även att betygen har ett bäst-före-datum. Betyg som är äldre än tio år gamla är ofta inte lika relevanta som just arbetslivserfarenhet. Har man däremot aldrig arbetat är betygen otroligt viktiga, säger Kalle Rosensköld.

Om jag kommer in på mitt förstahandsval, kan jag ändå välja mitt andrahandsval då?

– Nej, du stryks från lägre prioriterade alternativ. Därför är det viktigt att du tänker igenom vilken utbildning som du prioriterar högst när du gör din ansökan, säger Anna Häger-Nerdell.

Jag skulle vilja studera på distans. Vad behöver jag tänka på?

– Distansstudier innebär frihet under ansvar eftersom du ofta har stora möjligheter att själv lägga upp din studietid. Det passar dig som är självständig, disciplinerad och är duktig på att planera. Heltidsstudier innebär en studietid på cirka 40 timmar i veckan oavsett om det är distansstudier eller inte, säger Anna Häger-Nerdell.

Vilket yrke passar dig?


Annonser