Facebook
03 nov 2011

Facebook på lektionen – om du vill hänga med

När Eva Ossiansson, forskare och lektor på Handelshögskolan, håller lektioner är det tillåtet att Facebooka – det gör Eva Ossiansson själv.

– Jag var irriterad på att jag inte kunde gå in på kursportalen och lägga in info för min kurs, jag måste be en administratör om det. Så jag bestämde mig för att testa Facebook.

Hon startade med sin vårterminskurs, gjorde en Facebookgrupp och bjöd in studenterna. Alla utom en gick med. På gruppens sida kunde hon göra schemaändringar men där startades också diskussioner och lades ut länkar.

– När vi haft gästföreläsare bjöd vi in dem i gruppen och de har i efterhand postat länkar om sitt ämne och svarat på våra frågor, det är jättebra, säger Daniel Sjöstrand, 25, en av eleverna på kursen Master of marketing and consumption.

– Och när jag svarar eleverna på Facebook om till exempel en tentafråga – då har alla möjlighet att läsa det, säger Eva Ossiansson.

Enligt Ossiansson är hon ganska ensam om att använda Facebook som ett redskap i undervisning och kritiken lät inte vänta på sig.

– Jag fick en del kritik i början. Många har en annan syn på sin lärarroll, att man sitter lite ovanför. Och då blir det kanske svårare, säger Eva Ossiansson.

Hon tror att man kan använda det sociala mediet i all undervisning, egentligen, bara man som lärare redan kan hantera och tycker om mediet. Men man behöver inte bli kompis med läraren.

– Nej, det var frivilligt. Ungefär hälften av eleverna är kompis med mig.

Moa Kärnstrand
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så hittar du rätt högskoleutbildning

Nu är det hög tid att söka till höstens kurser och utbildningar på högskolan. 15 oktober är sista anmälningsdagen till högskola och universitet. Är du fortfarande osäker på vad du ska söka? Var lugn – här tipsen som hjälper dig hitta rätt i utbildningsdjungeln. Att hitta rätt utbildning kan förändra ditt liv. Men hur ska du välja – ska du satsa på ditt drömyrke eller en utbildning som ger jobb dir ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tentan med rätt svar räknades inte

Studenterna fick facit tillsammans med tentan – och resultatet blev ogiltigt. Den ansvarige skrattade åt händelsen. Det var 15 januari som åtta studenter vid Lunds universitet skrev en omtenta i spanska. När de började bli klara och vände till sista sidan fick de en överraskning: Längst bak hade föreläsaren häftat in facit. Två dagar efteråt fick studenterna veta att tentan blivit ogiltigförklara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin. De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.
Läs mer