Visa allastudier.se som: Mobil

Fixa sommarjobbet redan nu

Tiden går snabbt och konkurrensen är hård. Med andra ord – det är hög tid att söka sommarjobb. Jenny Appelberg på Academic Work ger tipsen som gör att du ligger steget före i rekryteringsdjungeln.

1. Börja tidigt
Många söker extrajobb redan i början av terminen vilket ökar chanserna att få ett sommarjobb senare. Om du inte har något extrajobb bör du börja skicka in dina ansökningar senast i mars. Tänk på att du konkurrerar med alla som redan har extrajobb på företagen, så vänta inte för länge.

2. Bredda kanalerna
Håll dig inte bara på ett spår! Bemanningsföretag har ofta tjänster ute tidigt, så gå in på flera olika sajter och spana. Titta även på Arbetsförmedlingen och olika jobbsökartjänster som Monster och Blocket, men stanna inte där. Många arbetsgivare har blivit duktiga på att rekrytera via sociala medier så underskatta inte Facebook och Linkedin. Spontanansökningar direkt på företagens hemsida kan också ge resultat!

Se Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?”.

3. Sök i din egen närhet
Gå igenom ditt eget nätverk, vem kan tänkas jobba på en arbetsplats som kan passa dig? Kanske är det dina kompisars föräldrar, era familjevänner eller ett äldre syskon som sitter på rätt kontakter? Se till att prata med de här personerna och sälj in dig själv!

4. Var prestigelös
De flesta gör misstaget att begränsa sig för mycket i sin sökprocess, man söker alldeles för snävt. Se det viktiga i att ha ett sommarjobb överhuvudtaget och att få erfarenheter och kontakter för framtiden. Alla jobb är meriter. Tänk även på att de flesta branscher rekryterar brett. It-bolag behöver ekonomer och vise versa, så sök brett!

5. Låt dig inte stoppas
Många tvivlar på vad de kan bidra med på ett företag, framför allt om man inte har så mycket erfarenhet med sig i bagaget. Men faktum är att många företag ser fördelar med att anställa personer utan erfarenhet. Då kan man komma in med nya idéer och synsätt och mycket energi. Låt alltså inte brist på erfarenhet stoppa dig, det kan vara din styrka!

6. Håll dig kort
Ett cv ska aldrig vara längre än nödvändigt. Max en A4-sida om du är junior. Rekryterare vill kunna få en snabb överblick, skriv kortfattat om varje tjänst och var noggrann med struktur och rubriker. Samma regel gäller för ditt personliga brev, det ska max vara ett A4. Tänk kort och konkret.

7. Säg hej!
Om du söker jobb i en butik eller på ett café är det en fördel att gå och lämna in sin ansökan personligen och presentera sig samtidigt. Söker du jobb på till exempel ett kontor är det bättre att skicka ett mejl och följa upp med ett telefonsamtal. Förbered vad du vill ha sagt när du ringer, du har några sekunder på dig att marknadsföra dig själv och öka chanserna att få jobbet.

Sök bland alla yrken här.

Faktaruta

Namn: Jenny Appelberg

Titel: Rekryterare och Operations process specialist på Academic Work.

AllaStudier redaktionen
Senast uppdaterad: 03 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-17

Fler jobb att söka i sommar än förra året

Nu är det hög tid att ordna sommarjobbet. I år finns det 1400 fler jobb att söka än i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Sommarjobb

Sugen på att komma ut och jobba? Behöver extra cash till kommande termin? Lägg ditt krut på att hitta ett spännande sommarjobb. Här får du all info du behöver. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

Rekryterare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba. För rymdingenjörsstudenten Signe gav sommarjobbet en fast tjänst. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön