16 apr 2019

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva.

Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.

Det innebär förstås vissa risker, så varför? Forskarna tror att detta hänger samman med att en väl försvarad koloni oftast har många fler larver och puppor.

Den eventuella vinsten av räd mot en sådan kan med andra vara stor, vilket uppväger risken. De rövade slavarna präglas av sin nya omgivning och utför därefter alla tunga sysslor åt sina kidnappare.

Tips: Utbildningar med djur

Etologi

Zoologi

Ekosystem

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2024-02-28

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Här listas utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Först till kvarn får platsen

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Tekniskt basår öppnar dörrar

Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

Läs mer