07 okt 2021

Från vagga till grav – landets galnaste utbildningar

Vill du analysera en bebis eller snickra ihop din egen begravning – bokstavligt talat? Här hittar du några av de galnaste utbildningarna i landet.

"Spädbarnspsykologi på distans"

Kursen i spädbarnspsykologiLinnéuniversitetet är en unik utbildning som ges på distans.

På kursen lär du dig om foster, föräldraskap och utvecklingspsykologi. Eftersom kursen är webbaserad har man haft studenter som suttit i Indien, England och Kanada.

Hur fungerar det praktiskt?

– Vi har en kurssida med allt material där vi har streamade föreläsningar. Och vi har seminarier via datorn, säger Marianne Holm-Djurfeldt, universitetsadjunkt på institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap.

– Den här kursen behövs! Den har ett väldigt söktryck. Senast hade vi 330 förstahandssökningar till 40 platser.

"Tillverka din egen kista"

En av landets kanske mest spektakulära kurser kring döden är kursen Tillverka din egen kista – en kurs om livet och döden i hantverkets form, en veckolång sommarkurs vid Stensunds folkhögskola där deltagarna på ett handfast sätt får bekanta sig med sitt "sista rum".

Behövs verkligen den här kursen?

– Ja. Döden är ett tabubelagt ämne, säger kursansvariga Lotta Löfborg.

Lotta säger att kursen kommer att ledas av en präst och en hantverkare. Tanken är att de ska komplettera varandra.

Hur gör man praktiskt efteråt? Hur får jag hem en kista?

– Det får man lösa under veckan, säger Lotta. Vi är nyfikna på vad som ska hända. Allt är inte färdigt, det går inte i en sån här kurs. Alla kanske inte gör en kista utan är bara med i samtalet.

Fler kurser om livet och döden

Begravningsentreprenör

Obduktionstekniker

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Zombies är som en naturkatastrof"

I februari startar kursen ”Att överleva en zombiekatastrof” på Norra Stor Stockholms ABF. Redan innan kurskatalogen kommit ut har 35 personer anmält sig. Kursen utgår från hur vi kan lära oss mer om verkligheten genom zombieböcker och zombiefilm. Vad kan vi lära oss av zombies? – Zombies kan vi kanske inte lära oss så mycket av men litteraturen och filmerna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-08

1 000 spänn för att vakta fulla kursare

Fulla studenter har kissat i rabatter och klätt av sig nakna. Nu har universitetet fått nog. Länkar: Fler ovanliga inkomster. Universitetet i Cambridge erbjuder studenter pengar för att ”sitta barnvakt” åt alkoholpåverkade kurskamrater på baler och fester på campusområdet. Enligt studenttidningen The Tab kan summan vara uppemot 100 pund (cirka 1 000 kronor) för en kväll.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Prins Daniel köpte sig förbi kön till Karolinska – nu anmäls utbildningen

0.1 på högskoleprovet räckte inte för att nå utbildningen i fysiologi. Då kom skattebetalarnas pengar väl till pass. Prins Daniel studerar fysiologi vid Karolinska Institutet. Men prinsens betyg och resultat på högskoleprovet var inte tillräckliga för att komma in på utbildningen. Då har hovet beställt en så kallad uppdragsutbildning, som kostar skattebetalarna 200 000 kronor via det kungliga apa ...
Läs mer