Visa allastudier.se som: Mobil

Guide: Jobb eller kurs i sommar?

Nu nalkas sommaren och för att kunna njuta till max behöver du pengar. Frågan är: sommarjobb eller sommarkurs?

Nu är det hög tid att jobba för att sommaren ska bli så bra som möjligt. Det är nu du ska söka sommarjobb eller sommarkurs.

Alternativet sommarkurs

Den 15 mars är sista ansökningsdag för sommarkurser på högskolan. För dig som vill gå en sommarkurs finns det mängder att välja bland. Vill du ta studiemedel är det enda alternativet högskolekurser. De kurserna ska du söka innan 15 mars på antagning.se. Där hittar du också hela utbudet av sommarkurser.

För dig som inte är beroende av studiemedel utan bara vill utveckla dig själv och få en spännande sommarupplevelse finns massor av korta sommarkurser på folkhögskola. De kurserna är 1-2 veckor långa och du hittar dem på folkhögskola.nu. Du söker direkt till skolan och sista ansökningsdag varierar från skola till skola.

Fredrik Hörlyk från Malmö är en av dem som ska gå en sommarkurs i sommar.Kinga Lezanska Sjölin

Fredrik sätter guldkant på semestern

Sommar behöver inte vara semester och lata dagar. På högskolor och folkhögskolor hålls mängder av sommarkurser för den som vill förkovra sig.

David Granath läser Personalvetarprogrammet vid Göteborgs universitet. Förra sommaren tog han chansen att att läsa kursen han alltid velat läsa samtidigt som han kunde leva sommarliv på Gotland under en månad. Kursen: ”Retorik och politik” på Högskolan på Gotland.

Kursen gick mitt under Almedalsveckan så kursen gick ut på att lyssna på alla tal och sedan analysera dem retoriskt. Det var intressant att se hela inramningen, vi analyserade inte bara talen utan även alla aktiviteter runt omkring, berättar David.

Fredrik Hörlyk från Malmö är en av dem som väljer att gå en sommarkurs för första gången till sommaren. Han har anmält sig till kursen Ståuppkomik på Fridhems folkhögskola, den folkhögskola med flest sommarkurser i Sverige.

Jag blev sugen på att utmana mig själv i något jag aldrig testat tidigare, Stand up. Jag blir spänd inför tanken att testa på något så "tokigt" som Stand up, berättar Fredrik.

Fredrik jobbar som säljare och konsultchef på teknikföretaget Knightec och tror att han kan dra nytta av kursen i sin yrkesroll:

I mitt jobb jobbar jag med att utveckla både kunder och medarbetare så då tänker jag att Stand Up blir en härlig utmaning för mig själv att utvecklas som chef och säljare.

Fakta: Sommarkurser

På folkhögskola: 650 kurser på 75 folkhögskolor över hela Sverige. De flesta kurser är korta, 1-2 veckor. Oftast bor och äter man på skolan under kursen. Sista ansökningsdag varierar från skola till skola. Hitta kursen på folkhögskola.nu.

På högskola: Cirka 700 kurser, de flesta är på grundnivå och på 7,5–15 högskolepoäng. Sista ansökningsdag är den 15 mars. Ansökan sker på antagning.se där du också hittar samtliga kurser.

Studiemedel: För att få studiemedel från CSN krävs att kursen är 3 veckor lång. Grundsumman är 2 054 kr per studievecka i bidrag och lån.

Alternativet sommarjobb

Fakta: Sommarjobb

Guide med allt du behöver veta om sommarjobb

Kolmården

Kolmården – så får du jobbet

Kolmårdens djurpark är en av Sveriges största arbetsgivare för sommarjobbare. Varje sommar får 350 personer jobb i djurparken och 200 stycken på hotellet. Men hur lyckas man få jobb där?

–  Kolmården har ett starkt varumärke som lockar många. Förra året hade vi ca 10 000 sökande, berättar Silvy Bohlin, media och PR-ansvarig.

Och det är inte svårt att förstå varför många vill jobba på Kolmården.

– Vi har över en halv miljon besökare varje år och vi älskar att ge våra kunder en upplevelse varje gång de är här. Tycker man om människor och vill ha ett varierande och skojigt arbete så har man kommit rätt, säger Silvy.

Men vilka egenskaper och kunskaper söker ni främst hos en sommarjobbare?

– Man bör vara glad, positiv och stresstålig. Tålamod är också bra att ha eftersom det ofta är samma frågor man får svara på hela tiden. För de som jobbar som djurvårdare krävs att de har gått gymnasial djurvårdarutbildning.

De sökande kommer från hela landet och får ordna boende på egen hand under sommaren.

– Men lokalbefolkningen är fantastiska på att ordna jättefina boende, de piffar upp sina stugor inför sommarsäsongen. Alla våra anställda brukar hitta boende utan problem, berättar Silvy.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 apr 2016

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön