Så lyckas du med din YH-ansökan
26 jul 2022

Guide – så gör du din YH-ansökan

Är du intresserad av att söka till en av Sveriges YH-utbildningar? Här har vi sammanställt det du behöver veta för att få full koll på ansökningsprocessen och ta första steget mot ditt framtida drömyrke.

Hur hittar jag rätt utbildning?
I Sverige finns en mängd olika YH-utbildningar att välja mellan och kanske tycker du att det känns svårt att veta vilken utbildning som kan passa just dig. Här på AllaStudier har vi samlat alla aktuella YH-utbildningar för att du ska få en överblick av utbudet.

I vår sökmotor kan du göra inställningar för det ämnesområde som intresserar dig och för var i Sverige du önskar läsa. På sidan för respektive utbildningsprogram finns information om exempelvis utbildningens innehåll, förkunskapskrav och studietakt.

Du hittar även länkar till utbildningens skola där du kan läsa mer. Ett tips för att hitta rätt är att se över utbudet av utbildningar och ta reda på mer om de yrken som intresserar dig. Kanske finns det något yrke som du inte tänkt på än?

Filtrera din sökning

  • Välj ämnesområde
  • Välj ort
  • Välj start

Se alla YH-utbildningar här.

Vad krävs för att bli antagen?
För att komma in krävs det att du som ansöker har en godkänd gymnasieexamen, eller behörighet som motsvarar sådan, samt har tillräckliga kunskaper i svenska. En del yrkeshögskolor kan göra undantag för den som inte har tillräcklig behörighet, om de bedömer att denne ändå kommer att klara utbildningen och kommande yrke. 

Ibland behöver du också ha förkunskap inom ämnesområdet. Det kan exempelvis vara arbetserfarenhet eller tidigare lästa specifika kurser. Vilken förkunskap som krävs varierar beroende på utbildning, så kolla upp vad som gäller för den utbildning som du är intresserad av.

Hur ansöker jag?
Ansökan görs direkt till respektive skola. Här på AllaStudier kan du på sidan för respektive utbildning hitta en länk för att beställa mer information från utbildaren.

Vilka dokument behöver jag förbereda?
Vid ansökan krävs det oftast att du bifogar dokument, på vilka utbildaren kommer att basera den eventuella antagningen. Vilka dokument som efterfrågas skiljer sig åt beroende på utbildning. Det vanligaste dokumentet är ett intyg på dina betyg, från gymnasium eller motsvarande. 

Andra exempel på dokument är personligt brev, där du får berätta om dig själv och kanske även motivera din plats på utbildningen, samt arbetsintyg från tidigare arbetsplats. För praktiska utbildningar är arbetsprover förekommande. Dessa kan ibland göras hemifrån, medan andra görs vid ett specifikt tillfälle och bedöms på plats. Lägg god tid på att utforma dina dokument, de kan vara avgörande för din antagning.

När är sista ansökningsdag?
Då startdatum för YH-utbildningar varierar i tid på året, är också sista ansökningsdag olika beroende på vilken utbildning som du har tänkt söka till. Men vanligast är ändå att utbildningarna har sin start i augusti/ september, med sista ansökningsdag i april/maj. Ta reda på vad som gäller för just din skola i god tid så att du kan göra din ansökan i lugn och ro.

Vad händer sen?
Processen för antagning sker i tre steg och sköts individuellt av respektive utbildningsanordnare. När du har skickat in din ansökan kontrolleras först om du uppfyller förkunskapskraven, för att fastställa om du är behörig till utbildningen eller inte. Om det är fler behöriga än antalet platser på utbildningen görs en urvalsprocess, vilken kan skilja sig åt för olika skolor. Den kan exempelvis baseras på personligt brev eller arbetsprover. Slutligen görs ett beslut om antagning och du får förhoppningsvis beskedet om att du har kommit in!

Lycka till!

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

YH-läraren: Eleverna kastas in i verkligheten

Christopher-Robin Eklund hade jobbat som fotograf i flera år när han kände att han behövde göra något annat. Idag är han program manager på YH-skolan Hyper Island.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Bli en del av robotrevolutionen

Den ökade automatiseringen innebär att många yrkesroller kommer försvinna, men det betyder också att det kommer nya. En ny yrkesroll är robotprogrammerare!

yh
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer