16 apr 2019

Hemliga sällskap - nätverka i det dolda

Från utsidan fåniga nördklubbar dit bara vissa utvalda är inbjudna. Från insidan ett kul socialt nätverk för likasinnade. Hemliga sällskap inom studentvärlden är ett sätt att skapa goda kontakter - i det dolda.

Idag är hon en av Sveriges mäktigaste inom studentvärlden, en position hon uppnått  mycket på grund av det nätverk hon skapade under sin studietid. Själv hävdar hon att hon skulle ha skrattat om någon sagt till henne i början av studierna att hon så småningom skulle befinna sig där hon är idag.

-Jag var extremt asocial och hade det tufft i början av studierna. Jag valde bort studentlivet eftersom jag inte kände mig tillräckligt intressant. Först efter flera år blev jag aktiv för att det var en behaglig miljö där jag kände mig välkommen.

En titel ledde till en annan eftersom organisationerna i de gamla anrika studentstäderna enligt henne är sammanlänkade som spindelväv. Och vissa positioner eller titlar inom studentvärlden ger automatiskt tillträde till hemliga ordenssällskap, därför är hon medlem i flera.

Hemliga sällskap skapades historiskt för att häckla och göra parodi på de kungliga ordenssällskapen. Och liksom föregångarna är sällskapen i studentvärlden en hemlig ”nördig liten värld” med attribut som kåpor, medaljer och invigningsritualer, allt väldigt hemligt för alla utanför gruppen.

-Men det finns egentligen inget högre syfte med ordenssällskapens tillställningar. Grejen är att man ska ha kul ihop. Det blir som en familj eftersom man är medlem i sällskapen hela livet. Man träffar hela tiden nya medlemmar och kan dela med sig av sina erfarenheter.

Hon medger att det sociala nätverket har haft stor betydelse för henne i hennes karriär.

-Universitetsposter får du inte någon direkt ekonomisk belöning för, sliter du mycket är det nätverket som är belöningen, säger hon.

Tips: Så nätverkar du bäst på högskolan

Våga engagera dig
Det viktigaste av allt är att ta steget och våga ta poster i kårer och nationer. Försök att aktivera dig brett, inom olika områden och snöa inte in på bara ett spår.

Var öppen och trevlig mot alla.
Var initiativtagande.

Välj engagemang med hjärtat
Det är ingen idé att tänka strategiskt när du väljer vad du ska göra, det viktiga är att du är intresserad av det du håller på med.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Träna dig till bättre studiero i vinter

Att träna under studietiden kan hålla dig fokuserad. Men ändå verkar de flesta ge upp när vintermörkret kommer. Tips: Så håller du igång. Träningsledaren Lina Hermansson, 25, säger att det är vanligt att studenter tränar vid terminsstart. Men de blir färre när vintermörkret kommer krypande, något hon gissar har att göra med minskad entusiasm och mörka eftermiddagar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Brist på bostäder – då kommer lössen

Bristen på studentbostäder är skriande, i de flesta studentstäder. Studenterna tränger ihop sig och flyttar runt hos varandra. Då kommer lössen. Chris Österlund, vd för Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, varnar för att studentlägenheterna håller på att bli en sanitär olägenhet på grund av trångboddheten. – Det saknas tusentals studentbostäder i Stockholm, säger han till Dagens Nyheter.
Läs mer