Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Idrottsstipendium i USA
12 aug 2022

Hitta ett idrottsstipendium i USA

I USA finns fler än 1 000 lärosäten där hundratusentals studenter finansierar sina studier genom idrottsstipendier. Stipendier kan täcka alla eller delar av kostnaderna för studietiden på ett amerikanskt college eller universitet.

Collegeidrotten i USA har en lång tradition och stor ekonomisk betydelse – både för skolor och studenter. Klubbsystemet är inte lika utbrett i USA som i Europa och skolornas tävlingar mot varandra får mycket uppmärksamhet och stora ekonomiska satsningar. Collegetävlingarna följs av många miljoner människor genom rikstäckande TV-sändningar och utsålda lokala arenor.

Idrottsstipendier fördelas efter den budget och den idrottsstrategi skolan har. Det är ansvarig tränare inom varje sport som bestämmer fördelning av idrottsstipendier. 

Idrotten är en stor del av studentlivet och alla är engagerade i skollagens med- och motgångar. För den som vill satsa på sin idrott och samtidigt skaffa sig en amerikansk universitetsutbildning, kan det vara värt att jobba för att få ett idrottsstipendium.

Till idrottsstipendier

Hur mycket kan man få i stipendium?

Idrottsstipendier är värt runt US$15,000-30,000 i genomsnitt per år. Idrottsstipendier täcker:

 • Skolavgifter
 • Boende
 • Måltider
 • Böcker

Det är väldigt ovanligt att man blir erbjuden fullt idrottsstipendium, ett normalt erbjudande brukar vara runt 65-90 % av avgifterna i stipendium.

Det finns flera olika organisationer i Sverige som hjälper till med praktiska förberedelser och kontakt med intressanta coacher runt om i USA. De flesta som jobbar på förmedlingarna har själv varit i USA på idrottsstipendium.

Förmedlingar kan hjälpa dig

För dig som vill ha hjälp med ditt stipendiesökande finns flera förmedlingar i Sverige som du kan vända dig till. En förmedling kan hjälpa dig med allt från planering till förhandling om stipendiets storlek. De har full koll på skolsystemet i USA och vad som krävs för att du ska få ett så bra stipendium som möjligt. Exempel på förmedling i Sverige:

Blueberry

Stegen mot ett idrottsstipendium

1) Börja i tid

Söker du på egen hand är det mycket praktiskt som ska fixas innan du är redo för USA. Söker du genom en förmedling kommer personalen hjälpa dig med de olika stegen, som kan se något annorlunda ut än om du söker på egen hand.

Det är viktigt att du börjar planera tidigt. För att lyckas kan du behöva så mycket som två års förberedelser innan utbildningen på ditt amerikanska universitet börjar.

2) Vara kvalificerad 

Du måste kunna bevisa att du är kvalificerad för att komma in på ett amerikanskt universitet eller college.

Grundläggande krav

Första kategorin

 • Slutbetyg från naturvetenskapligt eller samhällsvetenskapligt gymnasieprogram.

(Om dina gymnasiestudier inte omfattar alla delar i läroplanen måste du komplettera med slutbetyg från grundskolan. Om din examen dröjer längre tid än fyra år från det datum du började nionde klass måste du komplettera din ansökan med ett samlat betygsdokument för att hamna i den första kategorin.)

Andra kategorin

 • Slutbetyg från andra gymnasieprogram.
 • Slutbetyg från Komvux.
 • Studieomdöme från folkhögskola.
 • Intyg om genomgången folkhögskola.
 • Intyg om allmän behörighet från folkhögskola.

Krav vid examen

 • Din examen måste vara från en godkänd utbildning.
 • Du måste ha minst godkänt i snittbetyg.
 • Din examen från gymnasieprogram, Komvux eller folkhögskola får inte dröja längre tid än fyra år från det datum du började nionde klass.

”Transfer student”

Du kan bli godkänd för sportstipendier i USA som ”transfer student” om du är eller har varit inskriven som heltidsstudent vid något av följande lärosäten:

 • Universitet (inte folkuniversitetet).
 • Högskola (inte folkhögskola).
 • Professionella institut.
 • Sjuksköterskeskola.
 • Konstfack.

På ncaa.org finns de sammanställda antagningskriterierna i fulltext.

Skolor i första kategorin erbjuder flest stipendier och är mest eftertraktade. Prata med din tränare, lagkamrater och vänner om vilket lärosäte som kan passa dig. Överväg dina sportsliga och akademiska mål.

3) Registrera dig

För de flesta internationella studenter gäller att man inte går igenom antagningsprocessen förrän de fullständiga akademiska handlingarna nått NCAA Eligibility Center.

Deadline: Det finns ingen antagningsdeadline. Däremot krävs att du blivit godkänd av NCCA:s Clearinghouse.

4) Ta de amerikanska proven SAT eller ACT

NCAA första kategorin: Resultaten från SAT eller ACT relateras till dina betyg från gymnasiet. Det varierar vilket resultat som krävs.

NCAA andra kategorin: Minst 820 poäng på de verbala och matematiska delarna av SAT, eller minst 68 poäng på ACT.

Resultatet skickar du till NCAA eligibility center. Koden är ”9999”.

De flesta internationella studenter måste också ta ett språktest som TOEFL eller IELTS.

5) Skriv ett CV

Ditt CV bör vara 1-2 sidor, kortfattat och gärna i punktform. Berätta vad du åstadkommit inom din sport och vilka mål du har.

Att ha med i ditt CV:

 • Kontaktinformation.
 • Examensdatum.
 • Huvudämne eller specialisering.
 • SAT/ACT-poäng eller provdatum.
 • Medelbetyg.

Använd en nuvarande eller tidigare tränare som referens.

6) Skriv ett personligt brev

Brevet beskriver både dina akademiska och dina sportsliga bedrifter. Du skickar det till huvudtränaren vid varje lärosäte. Bifoga ditt CV.

7) Ansök till så många lärosäten du kan

Läs mer om generell info kring utlandsstudier i AllaStudier-artikeln Studera utomlands.

Senast uppdaterad: 12 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2010-10-20

Big in Japan

Han pluggade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag reser Per Gross världen runt och prisas för sin musik. Per Gross firar just nu stora framgångar i Japan. Tidigare har han studerat musik i Stockholm och Köpenhamn. På CV:t står Sveriges Ungdomssymfoniorkester, Tiranas Young Virtuosos (Albanien) och Drottningholms Barockensemble. Inte nog med att han vann första pris i Osaka International ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-08

Studera på college i USA

Iza Nilsson-Forsén lever studentliv på Winona University i Minnesota. Hon har ett fullspäckat schema som rymmer allt ifrån träning och aktiviteter till vänner och pluggande. När Iza Nilsson-Forsén gick i gymnasiet tog hennes klass emot en amerikansk utbytesstudent från Arizona. Iza och den amerikanska studenten blev kompisar och det var här allt började.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer