Hon förverkligade sina drömmar
21 okt 2021

Hon förverkligade sina drömmar: "Flest coola filosofer vid Berkeley"

Åsa Andersson lyckades bli antagen till drömutbildningen i Kalifornien. Där lärde hon sig mer än hon kunnat ana. Idag är hon lektor i filosofi, jobbar med affärsutveckling och är på väg att starta upp sitt eget konsultföretag.

- Det började egentligen rätt tidigt, jag visste redan i högstadiet att jag ville plugga i USA. Jag spelade bordtennis och funderade på om jag kunde åka på ett sportstipendium, men de gällde inte för bordtennis.

Åsa Andersson sprudlar av energi. Hon pratar snabbt. Hon berättar om hur hon studerade i Lund innan två års studier på Berkeley. Efter ytterligare en vända i Lund återvände hon till Kalifornien för två års doktorandstudier.

- Jag ville vidare när jag hade pluggat filosofi i Lund. Det är flest coola filosofer vid Berkeley, så jag ville dit. Lunds universitet hade mycket information som jag hade nytta av. Jag lade ner mycket energi på ansökan för jag visste att det skulle bli tufft.

Åsa visste att tre saker är viktiga för att komma in vid ett amerikanskt universitet: betyg, ansökningsbrev och att ha gjort något lite speciellt – i hennes fall elitidrott. Åsa lade energi på ansökningsbrevet där hon förklarade sin passion för ämnet och forskningen. Hon valde Berkeley för att de främsta forskarna på hennes område fanns där.

Åsas tips till andra som vill plugga i USA

  1. Gör det!
  2. Börja tidigt. Påbörja din ansökan minst ett år i förväg.
  3. Bryt ner processen i delmål. Då blir det lättare att se vad du behöver göra.
  4. Ta hjälp. Fulbright Commission är en organisation som kan ge opartisk information.
  5. Förblindas inte av namn. Utgå ifrån ditt ämne och leta upp det universitet som har bäst experter inom ditt område.
  6. Hitta finansiering. Amerikanska universitet har idrottsstipendier och ”financial aid”. Utbytesprogram och stipendier är andra möjligheter. Du kommer ganska långt på pengarna från CSN.
  7. Kontakta professorer i USA. Var inte blyg. Visar du framfötterna kan du få en inbjudan eller rekommendationsbrev som är jättebra i antagningsprocessen.
  8. Orka. Ansökan innebär en hel del pappersexercis. Se till att du har målet klart så blir det lättare.

Världsledande forskaren

- När jag sökte till doktorandtjänst genom Fulbright visste jag att de ville ha ”academic excellence”. Jag tryckte på att jag hade publicerat en artikel och att jag var målmedveten. Och så fick jag en professor att skriva ett inbjudningsbrev.

Skillnaden mellan USA och Sverige var stor. Från Lund var hon van vid några få föreläsningar ledda av lektorer och doktorander. I USA leddes föreläsningarna av den världsledande forskaren. Bästa minnet var när hon diskuterade filosofi med den filosof som skapat de teorier Åsa använde sig av.

- Där gör doktoranderna bara enklare saker som rättning av tentor. Undervisningen har mer kvantitet också, med diskussionsgrupper och mer hemjobb. Där är det fint att undervisa och att många vill gå på föreläsningarna. Jag var såld!

Idag arbetar Åsa som lektor i filosofi och hon driver företaget Finish On Time där hon lär svenska doktorander hur de ska forska på ett produktivt sätt. Kunskaperna och drivkraften att sikta mot högre mål befäste hon i USA.

- När jag pluggade på doktorandnivå i USA hade vi ett seminarium om hur man forskar produktivt. Något sånt finns inte i Sverige. Här får doktoranden – lite överdrivet – ett skrivbord och ett ämne och så förväntar man sig att avhandlingen ska komma efter fyra år. Jag märker att det här behövs.

Åsa tipsar: Så får du mitt jobb

  1. Finn din passion. Vad tycker du är allra roligast att göra? Jag upptäckte t ex tidigt min passion för filosofi och undervisar nu i ämnet.
  2. Analysera vilken unik kombination av erfarenheter du har och hur denna kombination kan användas till en ny produkt och/eller tjänst. Exempel: Jag har både forskat/undervisat i filosofi och arbetat som managementkonsult vilket är en ganska ovanlig kombination. Denna kombination har lett till en ny tjänst - Finish On Time - som hjälper doktorander att bli klara med sin avhandling i tid.
  3. Visualisera ditt mål och bryt ned det i delmål. Föreställ dig situationen när du lyckas nå ditt mål - hur känns det? Sätt externa deadlines för när du ska uppnå målet och delmålen, t ex följ upp delmålen varannan vecka tillsammans med en av dina vänner. Exempel: Det här var min metod för att få en doktorandplats i filosofi.
  4. Umgås med personer som ser möjligheter istället för problem och som stödjer dig i att göra din passion till verklighet. Exempel: Ibland har personer uttryckt en viss skepsis mot mina studier i filosofi och undrat vad jag skulle ha det till. Jag fann och finner det mycket mer inspirerande att umgås med personer som är glada att jag funnit min passion och som hjälper mig att se olika sätt varpå jag kan fortsätta med filosofin.
  5. Läs 4-hour work week av Timothy Ferriss för inspiration och praktiska tips kring hur man lever i enlighet med sin passion. Exempel: Jag var uppe och läste boken hela natten och den gav mig många värdefulla idéer till mitt företag Finish On Time och för vilka steg som behöver tas för att uppfylla mina drömmar.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta. Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror. Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer