Här lär du dig att bli modell
03 feb 2022

Här lär du dig att bli modell

Drömmer du om att resa runt världen och tjäna bra med pengar? En modell har många möjligheter. En ny utbildning ger dig verktygen för att lyckas.

Modellbranschen lockar många och intresserar ännu fler. Modeller förekommer överallt, i tidningar, i filmer och på reklampelare. En tv-serie som Americas Next Top Model har hittills spelat in smått otroliga 16 säsonger, och har fått spinoff-serier runtom i världen.

Så ser arbetsmarknaden ut

Om du ser bra ut och har ett utseende i tiden så har du chans att ta dig in i modellbranschen. Det som kunderna efterfrågar kan variera. Har du ett mer "klassiskt" utseende kan du hålla på längre. Det kommer det alltid att finnas behov av modeller, enligt företrädare för modellagenturer som AllaStudier talat med.

För så kallade redaktionella jobb kan en modell tjäna ett par tusenlappar, medan reklam för exempelvis parfym ger 20 000 kronor och uppåt. En framgångsrik modell kan tjäna 80 000 kronor under en dag – och ibland mer än så.

Therese Norlén "Tror inte att det finns fula människor"

Nu finns en utbildning för den som vill bli modell. Deltagarna på Svenska Modellskolan får lära sig make up, hår och kost. De lär sig också att möta fotografer, gå på catwalk och stå emot droger.

Grundaren Andrea Olander jobbade själv som modell i åtta år, från att hon var 16 år gammal tills hon var 24. I dag vill hon starta den utbildning hon säger att hon hade behövt då.

– Nu för tiden är det ännu större krav på ungdomar. De ska vara smalare och branschen är tuffare än tidigare. Det var mycket knark på den tiden när jag jobbade som modell och det är nog värre nu. Det finns predators, droger…

Kan man inte lära sig hur modellbranschen funkar genom att kolla på TV-serien Top Model?

– Vi vill bygga upp självkänslan. Modellerna kommer möta människor som säger hemska saker till dem, att de borde gå ner i vikt och att de är fula. I Top Model bygger allt på kritik, det är hårt. Vi vill boosta istället, säger Andrea.

Efter långa samtal har Andrea och hennes kolleger kommit fram till att alla är välkomna till skolan, oavsett hur man ser ut. Hon säger att de vill visa att det finns nya vägar, utöver modellagenturernas egna skolor.

Är fula människor välkomna?

– Jag tror inte att det finns fula människor. En tjej hörde av sig till den fotografbyrån vi arbetar med, hon var väldigt påstridig och till sist bad vi henne komma förbi. Hon var en ”vanlig tjej”. Hon kom och tog bilder och de blev jättefina, jag tror det går bra för henne nu. Det finns behov av andra som inte är trådsmala, det behöver inte vara normstyrt.

På skolan anordnar man också kurser för föräldrar. Andrea säger att det beror på att modellyrket har dålig klang. Själv hörde hon sällan av sig till sin mamma och det gjorde att hon satt hemma och var orolig. Samtidigt kan modellyrket vara mycket positivt, med pengar och möjligheten att resa runt världen.

– Vi undervisar om fallgropar och möjligheter och ger dem ett nätverk av föräldrar som de kan använda sig av, säger Andrea.

Andreas tips till den som vill bli modell

  • Våga leva din dröm och stå på dig!
  • Gör bara sånt som känns rätt för dig själv. Det finns skräckexempel där tjejer åkt ner till Milano och fått visa sig nakna. Varför skulle de behöva göra det?
  • Säkerhet framför allt. Utsätt dig inte för situationer där något kan hända. I Frankrike ska du till exempel inte sitta fram i taxin, det är nästan en invit till chauffören att tafsa. Jag hade behövt någon som hade sagt det till mig.

Du kanske också är intresserad av:

Makeup artist Frisörutbildning Nutritionist

Senast uppdaterad: 03 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Våga vägra hängmattan

Tillhör du skaran som slappnar av mest när du får aktivera dig? Utbildningssverige sjuder av kurser även under sommaren ­– för dig som vill vägra hängmattan. För den som vill stanna i stan finns massor av alternativ. Folkuniversitetet är en stor kursarrangör med kurser under hela sommaren. Folkuniversitetet i Stockholm erbjuder till exempel 489 sommarkurser inom alltifrån drama, konst, språk och h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-15

Sätt igång våren – med en kurs

Tjuvstarta våren på en av studieförbundens kurser. Lär dig göra din egen grillkorv till sommaren, eller att planera din balkongodling.

Läs mer