18 mar 2016

Här presterar studenterna bäst

Kvinnor presterar bättre än män, programstudenter bättre än de som läser fristående kurser och distansstudenter presterar allra sämst. Bäst av alla studenter på att ta sina poäng är sjukgymnaststudenterna.

Prestationsgraden, det vill säga i vilken utsträckning en student tar sina högskolepoäng, har sjunkit i Sverige under flera år, men har det senaste året planat ut. Den senaste rapporten från Universitetskanslerämbetet visar att läsåret 2010/2011 tog helårsstudenterna 79 procent av de poäng de varit registrerade för inom fyra terminer. 

Det finns flera tydliga trender när det gäller prestationsgraden. En är att kvinnor har betydligt bättre prestationsgrad än män. En annan är att de studenter som läser fristående kurser ligger lägst i prestationsgrad och har dessutom sjunkit mest. Kombinationen fristående kurser och distans är sämst och deras prestationer fortsätter att sjunka, säger Magdalena Inkanen, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Tydligt är att program som leder till en yrkesexamen har bäst resultat, och en av anledningarna tros vara att de leder till legitimationsyrken där man måste ha tagit sina poäng för att få ut sin legitimation och börja jobba. De studenter som presterar allra bäst är studenterna på sjukgymnastprogrammen.  Nathalie Carlsson, 21 läser första året på sjukgymnastprogrammet på Lunds universitet.

– Vi har valt ett framtida yrke där man ska hjälpa och pusha andra att nå sitt mål, det avspeglar sig i mentaliteten i studierna, vi hjälper varandra utan att känna rivalitet. Sedan är det svårt att komma in på utbildningen och man vill göra det bästa av tiden här, säger Nathalie Carlsson.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre tror på forskare – fler siktar mot stjärnorna

Forskarna står i dag lägre i kurs hos svenskarna än för ett år sedan. Däremot ökar andelen som tror att astrologi är en vetenskap, enligt en enkät som föreningen Vetenskap & Allmänhet genomfört. Runt två av tre, 63 procent, har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor, mot 75 procent i fjol, visar årets VA-barometer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Hallå där: Vet vi hur långt nuet är?

Forskningen har äntligen hittat svaret på en svårlöst gåta. Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi vid Högskolan i Väst, har nyligen skrivit en artikel om tidsupplevelse där ”ett nu” definieras som två sekunder långt.Hur sjutton menar du nu? – Om du tänker dig att du lyssnar på en låt med ”do re mi” i början, kan du höra hela den sekvensen. Fortsätter låten i en minut till kan du inte höra hela l ...
Läs mer