Mat är viktigt, det vet alla. Exakt vad du äter avgör dina resultat. Nu kan svenska forskare ha hittat hemligheten.
Ungdomar som äter mycket grönsaker och frukt lyckas bättre i skolan. Detta enligt en studie där svenska forskare jämfört intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos närmare 400 svenska tonåringar.
Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har undersökt hur mycket folater, den naturliga motsvarigheten till folsyra, 386 femtonåringar fick i sig under ett dygn. Ungdomarna fick skriva ned allt de åt och sedan ställde forskarna dagen efter kontrollfrågor om deras kost.
Intervjuerna, i 60 skolor i Örebro och norra Stockholm under ett läsår, kompletterades med blodprover där man mätte homocysteinnivåerna, en bra markör för kroppens folatförråd. Ungdomarnas folatnivåer jämfördes sedan med deras slutbetyg i nian.
– Det vi ser i tvärsnittsstudien är att de som har ett högre intag av folat också har högre skolbetyg, säger Anita Hurtig-Wennlöf, forskare i biomedicin vid Örebro universitet.
Studien har letts av professor Torbjörn Nilsson vid Örebro universitet och resultaten publiceras i senaste numret av tidskriften Pediatrics.
Men kan man utifrån vad tonåringar äter under ett dygn dra slutsatser om deras skolbetyg?
– Sambandet ser ut så här i studien. Vi har nästan 400 ungdomar, både pojkar och flickor, från olika skolor och miljöer. Vi tycker att observationen är väldigt intressant eftersom folat är en så viktig byggsten i många neurofysiologiska processer, säger Anita Hurtig-Wennlöf.
- Baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
- Gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
- Kål som broccoli, brysselkål, blomkål
- Rotfrukter som kålrot, rödbetor
- Andra grönsaker som röd paprika, majs
- Frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
- Bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär
- Fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
- Filmjölk och yoghurt
- Leverpastej och lever
Källa: Livsmedelsverket
TT / AllaStudier.se