12 okt 2021

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare.

Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver.

Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan i Stockholm.

Yrkena som lättast ger jobb:

Hetast på 1 års-sikt

Barnsjuksköterska

Distriktssköterska

Flygmekaniker / flygtekniker

Se alla >> 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Hetast på 5 års-sikt

Barnsjuksköterska

Biomedicinsk analytiker

Distriktssköterska

Se alla >>

Rapporten bygger på prognoser från Sacos olika förbund och ger en bild av hur arbetsmarknaden väntas se ut på fem års sikt.

– Det kan vara bra att veta var chanserna att förverkliga drömmarna är störst, säger Ossian Wennström, utredare och prognosansvarig på Saco.

Rapporten ger positiva besked för dem som funderar på att utbilda sig till sjukgymnast, brand­ingenjör, psykolog och tandläkare – de är alla yrken där det kommer att råda brist på utbildad personal.

Inom merparten av akademikeryrkena väntas det råda balans 2015, det vill säga att jobben är ungefär lika många som antalet utbildade.

– Både brist och balans betyder att de allra flesta får jobb – och då finns det ganska mycket att välja på, säger Ossian Wennström.

Dystrare är utsikterna för beteendevetare, bibliotekarier, samhällsvetare och optiker.

– Men man ska inte låta sig nedslås, utan fundera på hur man ska bete sig för att öka sina chanser. Inom ett och samma yrke kan det finnas delområden där det ser väldigt olika ut.

"Känns bra att det finns jobb"

Vi rör oss allt mindre och sitter allt mer. Det är inte bra för våra kroppar men ger en lysande arbetsmarknad för kiropraktorer.

Det är ett bristyrke redan i dag och kommer att vara det även om fem år.
– Det känns bra att det finns jobb när man satsat fem år av sitt liv på den här utbildningen, säger 30-åriga Alejandra Stringfors, som har ett halvår kvar av utbildningen på Skandinaviska kiropraktorhögskolan i Solna.

Enligt Sacos rapport väntas relativt stora pensionsavgångar inom några år, samtidigt som alltför få utbildar sig inom yrket.

Anders GöranssonBristyrken 2015:

Källa: Saco.

Överskottsyrken 2015:

Källa: Saco.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Bli efterfrågad – i framtiden

T-människor med både bredd och specialistutbildning är eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad. 22-åriga Malin Sohlmér satsar på en spjutspetsutbildning i nanoteknik. När du väljer utbildning är ett tips att snegla på vilken typ av utbildning och kompetens som kommer vara speciellt efterfrågad på arbetsmarknaden framöver. Omvärldsanalytikern Paul Alarcon på United Minds jobbar med att studera ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Är du kreativ och gillar sälj? Marknadsförare behövs inom alla branscher. David pluggar till sportmarknadsförare och jobbar just nu med hockey-VM.

Läs mer