16 apr 2019

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet.

Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping och i Stockholm. För ett år sedan flyttade hon till USA.

Vad gör en statistiker?

– Gud, jag har aldrig jobbat som statistiker! I företag lägger man ner mycket tid på att ta in data men man är dålig på att dra kloka slutsatser. Där behöver man statistiker för att analysera på ett bra sätt.

Vilka jobb kan statistiker få?

– Traditionellt är det SCB, försäkringsbolag, där man hanterar och utvärderar information. Man blir analytisk. Jag hade inte kunnat göra ett så bra jobb om jag inte varit statistiker.

Vilka fördomar möter du?

– Nej, jag möter inga fördomar, inte som statistiker. Eller ja, Folk tror ju att en statistiker ska vara en gammal torr och tråkig gubbe. Det är väl nidbilden.

Var detta vad du förväntade dig med examen?

– Nej, det här kunde jag aldrig drömma om, aldrig. Väldigt mycket har att göra med att du måste sätta upp mål. Det handlar om att lägga ner mycket jobb för att nå dit du vill, oavsett utbildning.

Charlotte tipsar: Så får du mitt jobb
  • Att nå sitt drömjobb kräver en investering, en investering i tid.
  • Det är viktigt att skaffa sig en bra grundutbildning och att alltid anstränga sig det lilla extra.
  • Var inte rädd for att satsa och tveka inte över din förmåga.
  • Till er som vill göra karriär är: Var inte rädd för utmaningar, det är bara du själv som kan begränsa dina möjligheter. Lycka till!
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Två miljarder till forskning

Nu får forskare stora summor för forskning inom projekt. Forskare inom naturvetenskap och teknik samt medicin och hälsa får dela på närmare två miljarder kronor sedan Vetenskapsrådet fördelat bidrag för projekt de närmaste tre–fyra åren. Karolinska institutet är det mest framgångsrika lärosätet på medicinsidan och på den naturvetenskapliga sidan har forskare vid Lunds universitet beviljats m ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Testa din framtid med ny applikation

Vet du fortfarande inte vad du ska plugga? Ett universitet har skapat en lösning till din telefon och din läsplatta. Nu finns en ny applikation för iPhone och iPad där du kan testa vilken utbildning du ska plugga. Utbildningstestet, som är skapat av Umeå universitet, fanns tidigare bara på webben. På det här sättet vill universitetet locka fler att testa.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobba som au pair och upplev USA

Caroline Olander hade vetat ända sedan hon var barn att hon ville jobba som au pair i USA. Genom STS Au Pair fick hon chansen och blev aldrig besviken. Caroline var 19 år och hade precis gått ut gymnasiet. Att börja plugga direkt kändes avlägset. Hon hade en moster i USA som hon tidigare besökt och trivts väldigt bra i landet. Nu drömde hon att åka tillbaka som au pair.
Läs mer