Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb och utbildning – i ett paket

Anställning med lön, kombinerat med utbildning.  Sedan januari finns en ny form av anställning för den som är mellan 15 och 25: yrkesintroduktionsanställning. Nu är de första ungdomarna ute på sina arbetsplatser.

På sikt tror regeringen att 30 000 ungdomar ska kunna komma ut på arbetsmarknaden på detta sätt.

Det här är ett sätt att få in ungdomar på arbetsmarknaden, som har svårt i övergången mellan skola och yrkesliv. De får ett jobb, en utbildning och en lön. Arbetsgivarna får anställningen subventionerad och ett handledarstöd, samtidigt som de har ett utbildningsansvar, säger Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen med ansvar för yrkesintroduktionanställning.

Starten har varit lite försiktig från arbetsgivarnas sida, trots att en del av anställningen finansieras av staten. En av arbetsgivarna som har gått med i satsningen är Region Skåne.

– Vi i Regionservice har stor erfarenhet av att jobba med praktikanter av olika slag. Handledarskapet är välutvecklat, där alla handledare fått handledarutbildning. De positiva aspekterna är att vi får möjlighet att ta hand om duktiga och motiverade ungdomar och ge dem arbetslivserfarenhet, säger Patrik Lundström,  kommunikationschef i Regionservice, Regions Skånes serviceorganisation.

Ivan Oskarsson, 24 är en av de första i Sverige som har fått en yrkesintroduktionsanställning och jobbar nu som driftstekniker på Region Skåne.

– Det här är mycket bättre än praktik, som praktikant känner man sig mer utnyttjad och det är mer luddigt. Här är det seriöst, man har en projektanställning och det är en grym erfarenhet, säger Ivan Oskarsson

Läs också

Från lärling till stjärnkrog

Så fixar du lärlingsplatsen

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 03 mar 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Plugga till kock, plattsättare, golvläggare m.m. direkt i arbetslivet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön