16 apr 2019

Karriärtipset: Så får du ett bra CV

Pelle Mårtenson är cv-experten som tycker att självkännedom är nyckeln till en bra jobbansökan. Hans eget cv är en tre sidor lång, okonventionell succé.

Enligt cv-experten Pelle Mårtenson är det vanligaste misstaget folk gör när de skriver cv är att tänka ur sitt eget perspektiv istället för ur arbetsgivarens.

– Att läsa att ”jag är intresserad av det här jobbet eftersom det blir en utmaning för mig” är inte intressant för den som anställer.

Pelle Mårtenson säger istället att man ska ha klart för sig vad man kan erbjuda, och formulera sitt erbjudande på ett bra sätt. Ett cv faller ofta på att skribenten inte bara söker jobb, utan även sig själv.

– Det är vanligt att man tvivlar på vad man vill. Därför gäller det att man sätter sig ner och funderar innan man skriver. Man bör fråga sig själv vad som definierar ens personlighet och vad som gör en unik, säger han.

Själv har han en bakgrund som framgångsrik cv-snickrare, mycket tack vare sitt intresse för psykologi, retorik och layout. Det egna cv:t från 2008 är en tre sidor långt, texttung historia med titeln ”Pelle Mårtenson – the story”.

Man brukar ju säga att ett cv ska vara max en sida?

– Det är en onödig förenkling. Eftersom jag är skribent har jag satsat på spännande och intressant text. Är man mer intresserad av bilder ska man kanske satsa på det, tillsammans med kortare meningar.

Det gäller att känna sig själv, alltså.

Pelle Mårtensons tre tips för ett bra cv
  1. Ta en ordentlig funderare över vem du är och vad du vill.
  2. Tänk ur arbetsgivarens perspektiv (det kan vara bra att göra research) och formulera vad du kan erbjuda.
  3. Se till att fånga arbetsgivarens intresse på ett sätt som ligger nära dig. Läs igenom ditt cv när du är klar och kontrollera att det är intresseväckande rakt igenom.

Fakta: Pelle Mårtensson

Ålder: 36 år

Bor: I Bålsta

Gör: Personlig marknadsförare, utbildad coach, grundare av cvskolan.se och författare till bland annat boken ”Grattis! Jobbet är ditt”.

Cv-formulering jag skäms över: ”När jag var 18 år skrev jag i ett personligt brev att jag sökte ett sommarjobb för att tjäna pengar. Det kan jag skämmas över nu.”

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer