Visa allastudier.se som: Mobil

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT

Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn.

Passar kompletterande utbildning dig?

  • Anordnas inte av kommun, landsting eller stat utan har privat ägare
  • Vissa är på gymnasienivå, vissa på eftergymnasial nivå
  • 300 utbildningar inom många områden men oftast inom det konstnärliga och estetiska området
  • Många utbildningar förbereder för vidare studier på högskolan eller är yrkesutbildningar som leder till ett yrke
  • Mycket varierande i längd och upplägg
  • Har oftast en studieavgift

Hitta utbildningar

Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige.

Tillsyn och kontroll

Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn. Myndigheten för yrkeshögskolan är ansvarig myndighet har rätt till insyn i verksamheten.

Myndigheten för yrkeshögskolan kontrollerar och följer upp de kompletterande utbildningarna genom att besöka dem, granska verksamheten och tala med studerande, lärare och anordnare. Upptäcks brister på en utbildning får utbildningsanordnaren kritik och åläggs att rätta till felaktigheterna. Som en sista åtgärd kan myndigheten besluta att utbildningen inte längre får vara kompletterande utbildning.

Antagning och urval

Förkunskaper
Kraven på förkunskaper skiljer sig åt mellan olika kompletterande utbildningar. De flesta kräver att du har gymnasiekompetens, men vissa kräver bara att du fyllt 18 år och har gått ut grundskolan. Ibland kan det krävas speciella förkunskaper, till exempel arbetslivserfarenhet.

Urval
Hur urvalet går till varierar mellan olika utbildningar. De olika sätten de sökande bedöms på är:

  • Betyg
  • Arbetsprov
  • Intagningsprov

För att få rätt information om vad som gäller för den utbildningen du är intresserad av, kontakta utbildningsanordnaren direkt.

Utbildningarnas längd

Utbildningarnas längd varierar mycket och kan vara allt från några veckor till tre år långa. Vissa går på dagtid, andra på kvällstid så att man ska kunna jobba samtidigt. Det finns också både heltids- och deltidskurser.

Intyg

Kompletterande utbildning leder inte till någon examen eller behörighet till högskolan. Efter utbildningen får du ett intyg eller betyg som beskriver utbildningens innehåll och mål.

Studiemedel och kostnader

Kostnad
Kompletterande utbildningar har en studieavgift som varierar från utbildning till utbildning. Kontakta utbildningsanordnaren för vilken kostnad som gäller för den utbildning du är intresserad av.

Studiemedel

Du kan få studiemedel på vissa av de kompletterande utbildningarna, andra inte. För de som är godkända för studiemedel kan du även få ett lån för studieavgiften (upp till ett visst maxbelopp).

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-05

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Utbildningar inom hälsa och träning ligger i tiden. En av de skolor som har lyssnat av trenderna är Katrinebergs folkhögskola som har en utbildning till personlig tränare. Utbildningar till personlig tränare och inom hälsa och idrott Utbildningar till personlig träna ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

Guide: Hitta rätt coachutbildning

Coacherna finns allt oftare i vårt vardagsliv och fler vill utbilda sig till det. Men det är rörigt när man ska leta utbildning. Vi hjälper dig. Hitta din coachutbildning Karriärcoach, idrottscoach, lifecoach eller sexcoach. Numera spelar coachen allt oftare en viktig roll i vårt vardagsliv. För att locka fram saker inom oss som leder till det vi eftertraktar som mest – personlig utveckling.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”. – Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseend ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön