Komvux blev nystarten efter olyckan

När Cecilia Lopes råkade ut för en motorcykelolycka i ettan på gymnasiet förändrades livet. Komvux blev nystarten som gav henne ett nytt yrke.

Cecilia Lopes var helt klar över att hennes framtid låg i restaurangbranschen. Med en pappa och farfar som restaurangägare i Portugal var planen att hon skulle jobba där efter att ha avslutat hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet. Men en motorcykelolycka på våren under första året på gymnasiet satte stopp för planerna.  Med en förlamning i benen var förutsättningarna nya.

De ville få ut mig i skolan så snart som möjligt, men jag var inte färdigrehabiliterad och skolan var inte anpassad för rullstolar. Dessutom insåg jag ganska snart att jag inte skulle kunna jobba inom den här branschen, under matlagningsundervisningen som skedde på ett värdshus nådde jag inte grejerna i köket och det var för tungt, berättar Cecilia Lopes.

Resultatet blev avhopp för att fortsätta rehabiliteringen.  Något år senare tog Cecilia beslutet att satsa på en karriär inom sjukvården istället.

Jag har själv varit väldigt delaktig i sjukvården, både genom min egen olycka men också genom nära släktingars sjukdomar. Jag vet vad man som patient vill ha, hur det känns att vara patient och vad man behöver. Det tycker jag är viktigt när man jobbar inom sjukvården.

På våren 2011 påbörjade hon utbildningen till undersköterska på Åsö Vuxengymnasium.

Det kändes direkt att det var en skillnad från gymnasiet. Här brinner verkligen lärarna för det de gör, och jag kände mig trygg direkt i att jag verkligen skulle lära mig mycket. Jag är så tacksam för mina lärare, de litade alltid på min förmåga helt och hållet och tvivlade aldrig på att jag skulle fixa det.

Nu är utbildningen avslutad och Cecilia vill börja jobba.

– Jag vill  jobba med barn och tänker söka mig till Astrid Lindgrens sjukhus eller något liknande. Jag hoppas att arbetsgivare är öppna för att ge mig en chans och inte gör saker värre än vad de egentligen är, säger Cecilia.

Läs mer om komvux

Läs mer om hur komvux funkar här och ta del av inspiration från fler som har gått vägen via komvux.

Hitta Komvux-utbildningen

Sök utbildningar och kurser på Komvux i AllaStudiers sökfunktion.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir du bäst på Youtube

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Här är de mest strategiska sätten att ta sig in på högskolan när betygen inte räcker till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön