Att vara kreativ och innovativ är en förmåga som värderas högt, både under studietiden och i arbetslivet. Men hur funkar kreativitet, kan man träna sig i att bli kreativ och vilka utbildningar finns för den som vill kommersialisera sin idé?
Så blir du mer kreativ
Per Kristensson, docent i psykologi vid Karlstads universitet som forskar på kreativitet tycker att kreativitet blir allt mer viktigt i dagens kunskapsintensiva samhälle, både i arbetslivet och under studierna.
– När Asien tar över mycket av varuproduktionen producerar vi kunskapsintensiva tjänster, då blir kreativitet allt viktigare. Nuförtiden är det "fint" att ha ett jobb där kreativitet efterfrågas, säger Per.
Hur kreativ man är beror på vilken medfödd förmåga man har men man kan också träna upp den.
– Kreativitet är som kondition, man har en viss grundförutsättning men sen kan alla förbättra sin förmåga genom att träna. Många förknippar kreativitet med intelligens men det har relativt lite med varandra att göra, intelligensen kan vi inte påverka själva på samma sätt som kreativiteten, berättar Per.
Men hur gör man då för att träna upp sin kreativitet? Per säger att inom forskningen ser man på det ur två olika perspektiv, på lång och kort sikt. På lång sikt är den inre motivationen avgörande, det vill säga att man har ett genuint intresse och nyfikenhet för området man ska vara kreativ inom.
På kort sikt handlar det om att underlätta för tankesättet, att hitta tekniker för att tänka annorlunda än man normalt gör. Då flödar kreativiteten lättare.
– Lyckade innovationer handlar ofta om att kombinera två olika existerande kunskaper för att hitta något nytt. Ett bra exempel är mobiltelefonen, tänk om vi för 15 år sedan hade sagt att vi skulle ha en framtida mobiltelefon där vi har dator, all vår musik, kalender, bilder. Då hade vi sett en jättegrunka framför oss, säger Per.
Tankeövningar som får kreativiteten att flöda
Slumpordstekniken. En teknik som utgår från att man utifrån ett givet problem spånar fram lösningar genom associationer till ord som slumpas fram. Leder ofta till oväntade sammankopplingar, vilket ofta är en förutsättning för att uppfinna något nytt.
Ifrågasätt sånt som tas för givet. Försökt att ta bort inbyggda förutsättningar när du tänker, gå bort från sådant som alla tar för givet.
Exempel: Vattenflaskan som är för otymplig att fylla på i handfatet. Många reagerar men man tar för givet att det är så. En 18-årig innovatör tar patent på en flaska som man öppnar i botten och fyller på vågrätt.
Stock ExchangeDe låter idén växa
Emelie Åström, 23 och Malin Samuelsson, 24 är två Lundastudenter med en affärsidé. Nu tar de steget vidare för att tjäna pengar på sin idé.
Emelie och Malin sitter för tillfället i Venture Lab''s inkubator i Lund. Inkubatorn är en företagskuvös där studenter, ofta nyutexaminerade, får hjälp med uppstarten av nya företag.
– Allt vi har planerat att uppnå har vi uppnått, det har gått över förväntan, säger Emelie som just nu befinner sig på företagets första mässa i Kista.
Affärsidén kläcktes under kursen i Affärsmannaskap på programmet Logistics Service Management på Lunds universitet. Uppgiften var att för No Waste ta fram en sidoidé till företagets ordinarie affärverksamhet. Tjejernas förslag var en ny typ av butiksinredning för livsmedelsbutiker som både var effektivt och snyggt. En lyftanordning där tunga lyft undviks och med en modullösning där designen kan anpassas efter kundens önskemål.
Under presentationen för företaget stod det klart att tjejernas idé låg lite långt från företagets verksamhet men att idén var så bra att de blev rekommenderade att kommersialisera den på egen hand.
– Vi var emot att starta eget från början, vi hade inställningen att det kostar pengar och tar mycket tid. Det har vi fått äta upp ett par gånger sen dess, skrattar Emelie.
Sedan dess har de lyckats bli en av 18 företag i Venture Labs inkubator och dessutom lyckats få med sig två investerare på tåget. Just nu ligger fokus på att sälja in produkten till livsmedelsbutiker.
– Vår långsiktiga målsättning är att bli ett framgångsrikt företag och när vi känner att det kan flyga på egen hand kanske sälja det, säger Emelie.
Utbilda dig till entreprenör
Regeringen satsar stora pengar på att Sverige ska bli bättre på entreprenörskap. För rapporter visar att vi är bra på innovationer i det här landet men sämre på att ta vara på dem.
– Det pratas mycket om innovationer men det är entreprenörerna som saknas, säger Marie Löwegren, lektor i entreprenörskap vid Lunds universitet.
Lund är ett av landets utbildningscentrum för just entreprenörskap. Här finns både kurser och program i ämnet, bl a ett Masterprogram i entreprenörskap och ett antal kortare kurser både breda och sådana som riktar sig till studenter inom ett visst fakultet.
– Entreprenörskap är brett och behövs i många yrken. Vi får efterfrågan från olika fakultet på universitetet, det behövs entreprenörskap i många olika utbildningar, säger Marie.
Vem pluggar entreprenörskap?
– Dels de studenter som vill starta eget företag, dels de som vill jobba med utveckling och innovation i större företag. Vi har upptäckt att studenterna från den här utbildningen är eftertraktade på företagen, så det är relativt många som börjar jobba på företag efter utbildningen.
Utbildningar inom entreprenörskap
Johanna Boussard