22 okt 2021

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet.

Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida lärare.

Nu gör svenska kändisar slag i saken genom att ”vikariera” på gymnasieskolor runt om i Stockholm. Med humor och personliga berättelser har de i veckan engagerat unga för att få fler att upptäcka hur roligt och viktigt läraryrket kan vara. Lärarbristen inom naturvetenskapliga ämnen är en av de mest kritiska. Därför har kändisarna ”vikarierat” i klasser på naturvetenskapsprogrammet.

– Anledningen till att jag ville göra det här var för att jag själv velat bli lärare. Jag kommer från ett lärarhem, båda mina föräldrar var lärare. Läraryrket kan man ju göra precis så roligt man vill. De lärare man gillar är dem som inspirerar och tycker det är kul att lära vilket inte är så långt ifrån vad jag gör idag. Det är kul att gå in och ha en publik, men till skillnad från vad jag gör så kan man som lärare också förändra människors liv”, säger Filip Hammar under sitt besök på Södra Latin i Stockholm.

Satsningen är ett led i lärarkampanj "För det vidare" som Skolverket genomför på uppdrag av regeringen.

– Antalet sökande till förskol-‐ och lärarutbildningarna har ökat. Det är glädjande men det är från en låg nivå. Därför behöver ungas intresse för läraryrket öka väsentligt. Många uppger att de vill ha ett kreativt, fritt och meningsfullt jobb. Vi vill visa på att läraryrket kan vara just det. Att dessa kända personer hjälper oss är ovärderligt – som vi alla vet påverkas man ju främst av dem som man ser upp till” säger Ann Charlotte Gunnarson, informationschef på Skolverket.

Hitta alla lärarutbildningar här!

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Terrorister föds på universiteten

Högre utbildning är på väg att bli en ny grogrund för terrorism. Forskare: Om vi inte agerar nu kommer allt fler studenter bli självmordsbombare. Brittiske studenten Naeem Ur-Rehman har observerat en intressant trend: folk pratar inte så mycket om terroristattacker. – Det har varit så många terroristattacker där studenter varit inblandade nyligen att mina icke muslimska vänner ibland bara skratta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Svårt att få tillbaka studieavgift

Den som inte är nöjd med en vara eller tjänst brukar kunna få pengarna tillbaka. Men det gäller inte utländska studenter som betalar för att läsa vid svenska universitet. Amerikanska Connie Dickinson på Mälardalens högskola kräver tillbaka studieavgiften på 183 000 kronor. Hon anser att utbildningen hade för låg kvalitet. Hon uppger för P 3 Nyheter att läraren varken kunde engelska eller svenska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här föds framtidens företagare

Sverige är innovativt. Malmö blev nyligen utsedd till världens fjärde mest innovativa stad, och Göteborg och Stockholm placerar sig också högt på samma lista. Genom Ung Företagsamhet lär sig ungdomar tidigt ta vara på sin företagsamhet. Sveriges största städer tillhör världens mest innovativa, med Malmö i topp på plats fyra.  Konceptet Ung Företagsamhet, där gymnasieelever startar företag har ...
Läs mer