12 okt 2021

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid.

Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt graviditetstest, som dessutom fungerar minst lika bra som de som finns på marknaden i dag.

– När man är gravid producerar kroppen ett hormon, hCG, och vårt test ska precis som vanligt, detektera det hormonet i urin. Det nya är att vi jobbar med en jästcell och modifierar den genetiskt så att den kan detektera hormonet. Tanken är att man ska kunna tillsätta jästen i ett urinprov, är man gravid färgas urinet blått, berättar Rachel Engeler.

Projektet är så spännande att det kvalificerat sig som Chalmers bidrag till tävlingen "International Genetically Engineered Machine competition", som är en tävling i syntetisk biologi.  Syntetisk biologi är ett relativt nytt forskningsområde som enkelt uttryckt påminner om biologiskt lego, där byggstenar sätts in i en cell – och cellen får nya egenskaper.

Medlemmarna i forskningsteamet kommer från olika utbildningar, för att skapa en komplett grupp med olika kompetenser. Johan Wiebe, 25, läser teknisk matematik, och hans roll i projektet är matematisk modellering, där man matematiskt gör en modell av förloppet i jästen, för att förutse vad som ska hända.

– Det är ett spännande projekt. Jag ville ha en praktisk tillämpning på mina mattekunskaper. Det här var ett bra tillfälle och kul med en tävling, säger Johan Wiebe.

Den europeiska finalen går av stapeln i Amsterdam i oktober, VM går i Boston i november – om de kvalificerar sig. Både Rachel och Johan ångrar inte att de offrar sommarledighet för jobb.

– I början kändes det, att vi skulle jobba vidare direkt efter terminens slut när alla åkte iväg, men vi trivs, projektet är jättespännande och vi lär oss väldigt mycket varje dag. Vi är jättemotiverade och jag tror att vi har goda chanser i tävlingen, säger Rachel.

Mer om sommaraktiviteter

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Lär dig att må bra i sommar

Vila ut – och bli redo för hösten

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Traineeplats med FBI-agenter

Bland trehundra sökande knep Linnéa Graaf, 25, en av de tre traineeplatserna. Arbetsgivaren? Nummer fyra på listan över världens mest attraktiva företag att jobba på enligt ekonomistudenter. Läs mer: Fakta: Traineeprogram Innan Linnéa Graaf ens hade hunnit fylla 25 år hade hon en civilekonomexamen och bara några få poäng kvar till en civilingenjörsexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-28

800 varnade eller avstängda för fusk

Drygt 800 studenter blev avstängda eller varnade under 2012, ungefär samma antal som året innan. Plagiering är fortfarande den vanligaste orsaken till fusk. Antalet studenter som blivit föremål för en disciplinär åtgärd har ökat stadigt de senaste åren. Mellan åren 2009 och 2010 skedde en dramatisk ökning på nästan 50 procent. Universitetskanslersämbetets genomgång av lärosätenas disciplinärenden ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Språket ger dig drömjobbet

Vill du ha ett spännande jobb och en internationell karriär? Peter har fått tre Nobelpris tack vare sina språkkunskaper. Här får du hans bästa tips.

Läs mer