14 okt 2021

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”.

Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”.

Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna.

– Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåer och arbetstidsregler, säger Marcus Nordenborg, en av 21 experter som turas om att lyfta på luren.

Både LO och TCO har utifrån sin lönestatistik arbetat fram förslag till rimliga lönenivåer för sommarjobbare. Enligt Marcus Nordenborg bör en 18-åring med normala arbetsuppgifter inom TCO-området tjäna cirka 100 kronor i timmen.

– Men det allra viktigaste är att arbetsplatsen har kollektivavtal. Då kan man vara ganska säker på att lön, ob-tillägg och semesterersättning betalas ut på rätt sätt.

Många arbetsgivare kräver att ungdomar provjobbar gratis en vecka.

– Allt arbete ska kompenseras. Möjligtvis kan man göra undantag för inlärningsperioder där sommarjobbaren har en egen handledare, säger Marcus Nordenborg.

Tänk på detta inför sommarjobbet

  • Gratis. Gå inte med på att provjobba gratis.
  • Kollektivavtal. Kolla om företaget har kollektivavtal.
  • Avtal. Begär ett skriftligt anställningsavtal.
  • Arbetsbetyg. Begär ett arbetsbetyg när arbetet är klart.
  • Semester. Kontrollera om semesterersättningen är inbakad i lönen eller betalas ut separat.
  • Rast. Efter fem timmar har du rätt till rast. Den ingår inte i arbetstiden.
  • Hit ringer du. TCO: Sommarjobbsexperten, 020-130 11 12, från den 7 maj - 31 augusti mellan kl 08-20.
    LO: Fackets hjälptelefon, 020-56 00 56.

Källa: TCO.

Läs mer om sommarjobb:

Fakta: Sommarjobb

Här finns jobben i sommar

Guide: Jobb eller kurs i sommar?

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Kontakter ger jobb i sommar

Artikelskribent: Leif Oldenburg

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Sommarjobbet som ger 100 000 i månadslön

Sugen på att tjäna 100 000 i sommar? Adecco utlyser årets mest spännande sommarjobb; vikarierande koncernchef med en månadslön på 100 000 kronor. Vi träffar Per Östman, som rodde hem jobbet förra året. Förra sommaren lyckades Per Östman, då civilingenjörsstudent i Linköping, få Sveriges förmodligen mest inflytelserika och välbetalda sommarjobb, som vikarierande koncernchef för Adecco.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer