16 apr 2019

Läkarstudenter använder knark

Enligt en undersökning är narkotikaanvändningen inte ovanlig bland läkarstudenter i Uppsala. En tredjedel vet var de kan få tag på narkotika.

SR:s Upplandsnytt har genomfört en undersökning angående narkotikavanor bland läkarstudenter i Uppsala. I undersökningen svarade var sjätte student att de någon gång provat narkotika. Fem procent hade använt narkotika under den senaste månaden.

Nästan nittio procent av dem som använt narkotika hade använt marijuana eller hasch. På delad andraplats kom kokain, icke-narkotikaklassade nätdroger och ”annat” som LSD och svampar.

Mer än 30 procent av de tillfrågade visste hur de skulle kunna få tag på narkotika. Bland svaren förekom att man skulle fråga kompisar eller att man kunde få kontakt genom internet.

En student svarade ”Allt från egentillverkning, odling till lagning! Pågrund av min kreativitet skulle jag lösa problemet.”

Tips: Utbildningar

Narkotika

Kriminologi

Behandlingspedagog

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

"Det blev Indien av en slump"

För många betyder sommaren sol och bad. Ingrid Jansson, 26, har andra planer. Just nu är hon i Indien och skriver uppsats inom ramen för ett Minor Field Study, MFS. Varje år delar Sida ut MFS-stipendier till hundratals studenter som vill skriva uppsats runtom i världen. I år blev Ingrid en av de lyckliga. – Jag gjorde praktik på World Food Programme i Rom och ville koppla det till uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag. Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Daniel har det obegripligaste jobbet

Daniel Rufelt är van vid att få följdfrågor när han berättar att han är aktuarie. Men det stör honom inte. "Det är mest kul att folk är nyfikna". 28-årige Daniel Rufelt anstränger sig hårt för att på ett pedagogiskt sätt förklara för Metros reporter vad de matematiska krumelurerna på tavlan handlar om.  – Här har jag räknat på hur stort kapital ett försäkringsbolag måste ha för att klara sig ...
Läs mer